Bliv ikke sammen for børnenes skyld

Af Sara Skaarup
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Det er vigtigt for et barn at leve sammen med begge sine forældre. Det er også vigtigt for et barn at have glade forældre.  Hvad er vigtigst? Jeg mener det sidste.

Nogle gange møder jeg par, der som tilværelsens mest krævende opgave har at udholde at forblive sammen – for børnenes skyld. De er sammen på trods af at deres kærlighed er død – for børnenes skyld.

At insistere på at fortsat bo sammen i en konstellation, hvor enten far, mor eller begge voksne er bundulykkelige, er dog for mig at se et vildspor for alle implicerede.

Når voksne giver sig selv i pant for at søn, datter eller begge skal have det godt, ligner det måske nok på overfladen ren kærlighed. Men jeg vil vove at påstå, at det ikke sjældent først og fremmest er misforstået hensyn.

Ved at gøre dette, viser I nemlig børnene, at andre mennesker går forud for ens egen lykke. Og det lyder måske flot og altruistisk på overfladen. Ikke desto mindre er selvopofrelse en dyd, der giver bedst mening pletvist. Er selvopofrelse ens livsgrundlag, er man endt som martyr i levende live.

Hvis man bare kunne sige, at det at bo med begge forældre GARANTEREDE at barnet trivedes, var det en anden sag. Men virkeligheden er nærmere, at familier, hvor mor og far ikke er glade sammen, bliver en dysfunktionel ramme at vokse op i – hvad end konflikterne brager løs i det daglige, så murene blafrer, eller søges skjult.

Jeg har mødt enkelte par, der bliver sammen blandt andet for børnenes skyld – hvor de voksne ikke længere er elskende, men venskabelige, og hvor hjemmet stadig er overvejende et rart sted at være med en respektfuld tone mellem de voksne. Det er ikke dem, jeg taler til. Jeg taler om de voksne, der bliver i et mønster med deres børn, hvor de virkelige følelser må sminkes for at atmosfæren er tålelig.

Børn kan godt tåle, at mor og far har midlertidige kriser. Det er en del af ethvert parforhold. Men så skal børnene også gerne have lov at opleve, at den dårlige energi forsvinder igen, og den lette stemning genetableres. Et børneliv skal mestendels leves i en let stemning.

Jeg siger ikke, at skilsmisse er ønskværdig. Ærlig talt er et brud i familien noget af det, jeg selv frygter mest. Og jeg er den første til at opfordre både barnløse og børnerige par  med udfordringer til at kæmpe en brav kamp for at genvinde den indbyrdes kærlighed. Men skilsmisse kan være nødvendig.

Hvor går grænsen? Den går der, hvor hjemmet er præget af kulde, distance, skænderier, afsavn mere end af glæde, hengivenhed og umiddelbar varme.

Det, børn har krav på, er kærlighed. Den kan de fint få, selvom mor og far bor hver for sig. Så bliv ikke sammen alene for børnenes skyld. Det åg bør intet barn have på sine skuldre.

 

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Sara Skaarup

Sara Skaarup (1974) Cand. comm., sexolog og forfatter, senest til ”Kærlighedskontrakten – åbenhed og troskab i parforholdet”. Sara er medejer at firmaet Dynamiske Relationer, der underviser omkring kærlighed, forhold og personlig udvikling. www.dynamiskerelationer.dk

En blog med bramfri betragtninger direkte fra felten - om danskernes relationer, seksualitet og spillet mellem kønnene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.