Udlandsdanskere og stemmeret - limbo

Af Hanne Carlsen
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Så er det ved at være tid til valg igen. BT har taget tråden op med udlandsdanskerne og valgretten og jeg har egentlig været temmelig ligeglad frem til nu, men valg er en underlig situation at være i:

http://www.bt.dk/article/20090604/politik/706040013/

Som dansker i udlandet kan du (i de fleste tilfælde) ikke stemme til nationale valg i det land, du bor i, fordi der oftest er et krav om statsborgerskab for at få valgret. Dermed er det nødvendigt at opgive sit danske statsborgerskab, da Danmark generelt ikke anerkender dobbelt statsborgerskab ( - med få undtagelser hvor et barn fødes i udlandet af danske forældre, kender ikke detaljerne, jeg falder i hvert fald ikke i den kategori).

Når man har boet mere end to år uden for andedammen ryger man af listen over stemmeberettigede, fordi der er et krav i grundloven om fast bopæl i Danmark. Diplomater og ansatte i hjælpeorganisationer får dog dispensation fra bopælskravet.

Det bliver så først underligt når man ser på andre former for tilknytning til Danmark end bopæl. Jeg får for eksempel SU til en universitetsuddannelse heroppe og betaler skat af samme. Så den danske stat bidrager til min uddannelse i udlandet og trækker skat af pengene på trods af at jeg har haft fast bopæl uden for Danmark siden 2005. Der er flere gode eksempler i artiklen i BT.

 

Hvoromalting er, så kan jeg hverken stemme til valg i Danmark eller altingsvalg på Island, så trods af at jeg betaler skat i begge lande. Hvor demokratisk er det?

Ind i kampen, Danmark, Flere grundlovsændringer eller udvid dispensationen.

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Hanne Carlsen

27 år. Bor i Reykjavík, Ísland.  Studerer folkesundhed og islandsk. Gift med en indfødt. Ingen jeep, visagæld eller gasgrill.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.