Tilstanden i Island

Af Hanne Carlsen
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Den nuværende situation i Island er i almindelig tale kaldet "Tilstanden" eller "Situationen". Det islandske ord for finanskrise er kreppa, men det er alligevel for negativt.

Sladderen trives og man prøver at få hoved og hale i det for at kunne danne sin egen mening om situationen, men alle er eksperter og svært at skelne skidt fra kanel. Jeg har i de sidste dage talt med først en ansat på hospitalets nødmodtagelse og den ansatte fortalte at der har været flere indlæggelser med hjerteproblemer, men der har ikke været  nogen selvmord de seneste uger. Så talte med et familiemedlem til en anden ansat som sagde, at der havde været 11 forsøg og deraf døde 2. Siden talte jeg så med en civil borger som sagde at I hans bydel (den bedre stillede) havde der været 4 selvmord på det seneste. Og nu fandt jeg så en pressemeddelelse fra Helbredsdirektoratet som siger at der ikke har været flere selvmord end normalt i de seneste dage og uger (Fra 2001 har der været mellem 25 og 37 selvmord om året på Island).

Jeg kan godt forstå at Helbredsdirektoratet ikke vil udbasunere tallene, men det irriterer min nysgerrigtarm.

Endelig er folk begyndt at protestere. Jeg har undret mig over hvorfor folk finder sig i dét, men der er et punkt hvor jeg ikke kan føle nogen kampånd. Jeg føler at det er ikke mit land og jeg har ikke stemt på de her bavianer, selv om alle selvfølgelig er ramt af det her på den ene eller den anden måde.

Protesterne samler sig mere og mere imod nationalbankdirektør David Oddsson, som nu ifølge nogle er den eneste hårde modstander af at Island får hjælp fra IMF. Det er håbløst. Ud med ham.

Jeg vovede mig ud i samfundet i går for at høre på dem her og det var rigtig godt: http://www.myspace.com/hraunhraun

Det kan godt være vi er i kreppa, men der bliver stadig lavet noget fornuftig musik heroppe.

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Hanne Carlsen

27 år. Bor i Reykjavík, Ísland.  Studerer folkesundhed og islandsk. Gift med en indfødt. Ingen jeep, visagæld eller gasgrill.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.