Bvadr, færdigretter er ulækre, fedende og på alle måder usunde!
Nej, det er faktisk en myte. Du kan nemlig sagtens købe færdigretter, der er både nærende og sunde – til gengæld smager de måske af alt mellem ingenting og gummi.
Ernæringsekspert Per Brændgaard har udpeget fem færdigretter for Nyhedsavisen, som kan spises med god samvittighed.
Flere grøntsager
De fem færdigretter er valgt, fordi de alle har et lavt fedtindhold, mens der samtidig er flere grøntsager end i andre færdigretter.
- Når man kigger på markedet for færdigretter, er der mange der sælger sig på at være fedtfattige. Men man skal også tilføre noget sundt og altså ikke bare fjerne noget, der er skidt, siger Per Brændgaard og understreger, at producenterne alt for ofte kun fokuserer på at banke fedtprocenten ned.
- Der må gerne være fedt i, så længe det er det rigtige fedt. Det kan være raps- eller olivenolie i stedet for de mættede fedtsyrer, som man ofte ser i den traditionelle danske mad med smør.
Gummiagtig mad
Den sunde hurtigmad bliver altså ofte peppet op med grøntsager – men det er ikke nødvendigvis nogen fornøjelse at sætte tænderne i.
I hvert fald får især grøntsagerne kritik fra Nyhedsavisens smagsdommere. For når plasticbakkerne har været en tur i microbølgeovnen, bliver grøntsagerne nærmest som gummi at tygge i, lyder vurderingen.
Heller ikke det øvrige indhold i de forskellige retter falder i god smag hos dommerne.
Med andre ord: Det kan godt være hurtigmaden er sund, men det betyder altså ikke, at middagsmaden smager godt.
Fortynd fed færdigmad
Men hvis du ikke kan lide de fedtfattige og sunde færdigretter, så er der dog råd for det.
»Så kan man blot ’fortynde’ en af de traditionelle færdigretter ved at spise den sammen med noget groft brød og salat,« siger Per Brændgaard.
Så skal man dog dele portionen op, så man spiser den ene halvdel den ene dag og resten den anden. Ellers tilfører man blot ekstra kalorier til måltidet.
Nyhedsavisens testpanel består af fire tilfældigt udvalgte medarbejdere
Tulip Livretter: Frikadeller med kartofler, grøntsager og skysauce
Gummiagtige grøntsager, men frikadellesmagen er god. Dog har kødet en ujævn konsistens, som får det til at virke noget fed. (1 stjerne)
K-Salat Velbekomme: Bali Kyllingegryde
Fin duft og gode, store kyllingestykker. Er klart testens smagsvinder. Har dog en noget klistret konsistens, og man kunne godt savne nogle flere grøntsager. (3 stjerner)
De Danske Vægtkonsulenter: Kylling i karry
Retten så ellers lækker ud ved servering, men det viste sig, at det var testens absolutte taber. På indpakningen var der ris, men det hørte ikke til retten. Samtidig er der nærmest ingen kylling, og smagen nærmede sig det syntetiske. (0 stjerner)
De Danske Vægtkonsulenter: Lasagne
Masser af grøntsager men konsistensen er vandet. Smagen er udmærket, til trods for at den smager mere at tomat end af lasagne. Fandt flere stykker brusk i kødet. (1 stjerne)
Den Grønne Slagter: Boller i karry med ris og broccoli
Kedelige ris og slatten broccoli. Selve kødbollen virker gummiagtig og ser ud som om, at kødet er blendet. (1 stjerne)