Islandsk finanskrise # 3

Af Hanne Carlsen
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Endnu en dag, endnu en bank under administration, den sidste af de tre store banker i landet. Omkring 500 bankansatte bliver fyret. Præsidenten har undergået en ballonoperation og skal tage det roligt de næste dage. I går blev der afholdt en protestkoncert foran Altinget hvor folk mødte op med bibelslogans og bannere med slagordet: " DU EJEDE IKKE FIREHJULSTRÆKKEREN", Þú áttir ekki jeppan. Nu taler folk alvorligt om at der bliver varemangel for importører kan ikke købe udenlandsk valuta til at købe ind for og udenlandske leverandører tager ikke imod islandske kroner.

De få overlevende lokale sparekasser oplever utrolig kundetilgang.

Fingerpegningen og mudderkastningen er begyndt. Nationalbankdirektør og islandsk politiks "godfather", David Oddson, sagde i et TV-interview at han aldrig havde fejret de islandske bankers expansive taktik. Men han og hans parti har formet den islandske finanspolitik i 90'erne og frem til i dag, og avisen Frettabladid gravede straks 5 citater frem, hvor Oddson priser bankernes fremgang i udlandet. Først i slutningen af 2007 ændrede han mening. Frettabladid er ejet af Oddsons ærkefjender i Baugur, så den debat kommer nok til at køre de næste par dage. Oddson indsatte nærmest sig selv som nationalbankdirektør da han gik af som udenrigsminister (lige efter at nationalbankdirektørlønnen havde fået et godt nøk opad) og nu vil mange have en nationalbankdirektør som er valgt på et fagligt grundlag - en der ved noget om økonomi.

Selvransagelsen er også kommet på banen og visir.is har en kort version af historien på borsen.dk om Saxo Banks David Karsbøl, som udtaler at han er ked af at hans spådom om Kaupthings problemer fra februar i år blev opfyldt. Og visir.is afslutter artiklen med kort at beskrive hvor meget Kaupthings direktør fór i flint over udtalelserne i februar og udtalte at de ikke havde noget med virkeligheden at gøre... den lod de så lige stå et øjeblik.

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Hanne Carlsen

27 år. Bor i Reykjavík, Ísland.  Studerer folkesundhed og islandsk. Gift med en indfødt. Ingen jeep, visagæld eller gasgrill.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.