Er Island en massepsykose?

Af Hanne Carlsen
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Man har hørt så meget om, hvor dårligt det danske rygeforbud virker, der er undtagelser for det ene og det andet og man hører kommentarer fra islændinge som synes det er typisk dansk, vi danskere skal jo passe vores dårlige vaner, som vi elsker så højt.

Derfor var det med stor fornøjelse at jeg i går bevægede med ud i nattelivet og konstaterede at det heller ikke virker her. Barerne lader kunderne ryge, "på eget ansvar", askebægrene bliver skiftet ud med tomme ølflasker senere på aftenen, og så ryger folk ellers gladeligt videre.

Morer mig lige nu med lørdagssatiren, som beskriver typiske træk ved det islandske samfund som mentalsygdomme.

- det-ordner-sig sygen: patienten tror at alt skal nok ordne sig...

- udsalgspsykose eller mall-feber: folk forsømmer familie og venner når de kommer til byen for at gå i shoppingcenter og kan ikke køre forbi et udsalg. 

- gyldent håndtryksfeberen: den ramte chef, kan umuligt sige en medarbejder op uden at have ham mindst 10 millioner i gyldent håndtryk. Særlig udbredt inden for bankverdenen. Der har været et par tilfælde her på det seneste.

- tvangsopstilleren: den ramte rigmand må stille op til præsidentvalg. Det har han gjort de sidste 3 gange i træk og tabt stort. 

- og er der byggesygen: den ramte, oftest en politiker, må bare bygge mere, mere, mere.  

Den foretrukne behandling er elektrochok, energien er jo så billig... den mest udbredt og sværeste diagnose at stille er dog benægtelsessygen...hvor patienten hårdnakket nægter at der er noget i vejen - og hvis der er, så er det i hvert fald ikke noget vi skal snakke om!

Heldigvis går det fremad, fremskridts(parti)syndromet er blevet udrydt og hospitalspersonalet splejsede sammen om at købe det sidste udstoppede eksempler på auktion i London for 7£, (Ligesom den sidste gejrfugl, som dog kostede lidt mere).  Eksemplaret står nu i en glaskasse og siger "Flere gode resultater - vi stopper aldrig".

Anledningen for det her er, at satireprogrammet har fået mange tæsk i ugens løb for at fremstille den nye borgmester som mentalpatient. Selv om det er almindelig kendt, at han har været indlagt på psyk også inden for den senere tid. Klassisk benægtetssyge. Som så har bredt sig til medierne, fordi "det skal vi jo ikke snakke om", problemet er bare at hans suppleant i byrådet ikke vil samarbejde med det parti han har dannet flertal med. Så hvis han bliver syg igen, så har de altså ikke noget flertal længere, og det synes jeg alligevel er lidt vigtigt. Eller hvad? Hvor langt går hensynet til personlige forhold?

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Hanne Carlsen

27 år. Bor i Reykjavík, Ísland.  Studerer folkesundhed og islandsk. Gift med en indfødt. Ingen jeep, visagæld eller gasgrill.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.