Av mit islandske inflations-indexerede lån

Af Hanne Carlsen
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Nu begynder det altså at gøre ondt. Hovedstolen på vores inflationsforsikrede lån (altså, banken har forsikret dem - på vores bekostning) steg med 400.000 ISK den sidste måned, så hvis den nuværende inflation fortsætter, det næste års tid, så kommer vi til at skylde 16 mio. ISK i en lejlighed vi købte for 12,7 mio. ISK for 3 år siden og som vi har betalt over 20 % af på. (***for detaljer, se nederst)

En tidligere ejendomsmægler og finansmand, Vésteinn Gauti Hauksson, var på TV i går og talte os igennem regnestykket som havde fået ham og hans kone til at beslutte at holde op med at betale deres lån og lade banken overtage huset og lade det gå på tvangsauktion. Han forventede at få mindre end han selv havde købt huset for, og så lave an afbetalingsordning med den resterende gæld.

Vésteinn Gauti Hauksson regnede med at komme ud ca. 6 mio. ISK i minus, men hvis han  ventede og pænt betalte af på sine lån i et år, for derefter at give op, så ville han skylde 11 mio. ISK, forudsat at boligpriserne ikke faldt yderligere. Og det var en helt almindelig mand i jakkesæt som bare havde indset at han løb som en hamster i et gældsdrevet hjul, og at det var bedst at hoppe af nu, inden han smed alt for mange gode penge efter dårlige.

Indtil nu har jeg kunnet le lidt af alt det her, men nu er det mine penge, nu er det IKKE sjovt længere!

*** For dem, der vil omregne til danske kroner, så købte vi en 2-værelses lejlighed centralt i Reykjavik for 12,7 mio ISK okt 05. Kontant udbetaling var 10 % ved købet (+omkostninger) og vi lånte i alt 90 % af købsprisen; 80 % i 40 år i et realkreditinstitut og 10 % i 15 år af banken. 10 % lånet betalte vi september 08 og vi har betalt alle afbetalinger til tiden, og vi har endda fastrentelån og er dermed ret godt stillet.

Inflationsindexeringen virker sådan, at hver måned bliver lånets hovedstol reguleret efter en skala i forhold til inflationen, for et år siden var det i størrelsesordenen 30 DKK om måneden, nu er det så ca 15.000 DKK, som lånets hovedstil steg denne måned. Vi betaler selvfølgelig også renter og omkostninger. Hvorfor finder folk sig I det? Jeg har virkelig ingen anelse, men det eneste alternativ er lån i udlansk valuta, som er endnu mere risikabelt.

Da vi købte lejligheden var 12,7 mio ISK = 1,2 mio DKK, i øjeblikket er det i nærheden af 400.000 DKK.

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Hanne Carlsen

27 år. Bor i Reykjavík, Ísland.  Studerer folkesundhed og islandsk. Gift med en indfødt. Ingen jeep, visagæld eller gasgrill.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.