Blogger til Løkke og co.: Tror I, at forældre og pædagoger er snotdumme?
Regeringens 580 millioner til at styrke dagtilbud for børn er "røv og nøgler," mener blogger Jan Hoby.

Af Jan Hoby
SE ALLE BLOGINDLÆG

LØKKE OG Ellen Trane Nørby må tro, vi er snotdumme. Både forældre og pædagoger. Regeringen må tro, at vi lider af kollektivt hukommelsestab og har store problemer med korttidshukommelsen.

Regeringen vil i udspillet til ny finanslov afsætte 580 millioner til at styrke dagtilbud for børn i alderen nul til fem år. Det lyder af meget, men er røv og nøgler. Det svarer til mindre end det, som bare de københavnske daginstitutioner har mistet hvert år siden 2007. Hvem kan huske historien om de 500 millioner kroner, som den tidligere regering afsatte i 2012 specifikt til daginstitutioner, ikke mindst til flere voksne i vuggestuer og børnehaver? Stort set ingen af de millioner så skyggen af et barn i landets kommuner.

Der er gennem de seneste otte år skåret så massivt på de københavnske vuggestuer og børnehaver, at et førskolebarn i dag koster Københavns Kommune 11.697 kroner mindre, end det gjorde i 2007. Det betyder, at den samlede besparelse på småbørnsområdet i København er 3,4 milliarder kroner – eller omregnet til pædagoglønninger: 10.300 årslønninger.

Regeringens såkaldte gave og håndsrækning forslår derfor som en skrædder i helvede. Regeringen står nemlig i spidsen for at undergrave og underminere den kommunale og regionale velfærd. Økonomiaftalerne for landets kommuner og regioner viser med al tydelighed, at det ligger Lars Løkke meget på sinde at få nedbrudt det danske velfærdssamfund. Begge økonomiaftaler betyder nemlig massefyringer og milliardbesparelser i 2017, uanset hvor kreative kommunalbestyrelserne og regionsrådene er.

Fire ud af ti kommuner vil næste år spare på velfærd

NÅR DER i de kommende uger skal lægges budgetter for næste år, vil det betyde nedskæringer for børn, unge og ældre. En undersøgelse, som er lavet af Epinion for fagforbundet FOA, viser, at knap halvdelen af kommunernes økonomichefer forudser fyringer. Fire ud af ti forventer faldende serviceniveau i 2017. Så ”gaven” fra Lars Løkke og Ellen Trane Nørby er mest af alt en afledningsmanøvre, hvis formål er at dæmpe den voksende bevægelse ude i landets kommuner imod regeringens velfærdsmassakre.

Men ”gaven” er også en narresut, der både er nedladende, hyklerisk og arrogant, når det kommer til regeringens motiv. Tanken er nemlig at øge fokus på at nedbryde den ”negative sociale arv”, oplyser Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling.

For som ministeren siger til Morgenavisen Jyllands-Posten den 28. august: ”Vi vil blandt andet fokusere på de børn, der kommer fra hjem, hvor der ikke er særlig mange bøger i reolerne. Det er alfa og omega, at vi går tidligt ind, hvis vi skal nedbryde den negative sociale arv”.

Men hvis der er noget, som denne regering har mestret, så er det at øge uligheden i samfundet fra kælder til kvist. Vi kan i virkeligheden nøjes med at nævne regeringens sidste nedværdigende og ondskabsfulde ulighedsskabende initiativ kontanthjælpsloftet.

Når kontanthjælpsloftet træder i kraft den 1. oktober, vil det betyde, at livssituationen bliver totalt smadret for små 50.000 mennesker og deres familier.  Så det er topmålet af løgnagtighed, når regeringen og Ellen Trane Nørby taler om at nedbryde den samfundsskabte ulighed for landets børn.

DER ER mere end 11.000 børn i København, der er udsatte, og som har brug for en ekstra pædagogisk indsats. Med regeringens kontanthjælpsloft vil det tal stige. Så jeg giver ikke fem flade øre for Ellen Trane Nørbys såkaldte bekymring for børn, der vokser op i fattigdom. Regeringens politik er nemlig designet til at skabe fattigdom, så de velhavende kan få deres skattelettelser, og så erhvervslivet og de multinationale selskaber forsat kan stikke sugerøret dybt i den offentlige pengekasse.

Politikernes tvende tunger

Samtlige politiske prioriteringer handler om alt andet end bedre forhold for børn. Forholdene i landets daginstitutioner er i dag på et fuldstændigt uacceptabelt niveau i forhold til samfundets rigdom. Der er råd til erhvervspakker, skattelettelser, krig og militær. Men der er ikke råd til kvalitetsdagtilbud til vores børn.

Børn tilbringer de vigtigste år af deres liv og deres vigtigste timer på dagen i landets dagtilbud. Men hvorfor vil politikerne så ikke gøre det rigtige? Siden 1973 har pædagoger kæmpet for bedre normeringer. Men det er kun gået en vej. Den forkerte. Der er kommet flere og flere børn per voksen i vuggestuer og børnehaver. Samfundet er blevet rigere, men intet af den rigdom har ramt landets daginstitutioner og dagpleje.

VIL MAN som borger, forældre, familiemedlem, bedsteforældre og pædagogisk personale i det danske samfund byde vores børn bedre vilkår, bliver man derfor nødt til at tage den politiske konsekvens af politikernes tvende tunger. Vi bliver nødt til at handle i fælleskab igennem kollektiv handling. Det er det eneste, der virker. På kort og lang sigt.

Lad os i fælleskab give Lars Løkke og Ellen Trane Nørby svar på tiltale den 15. september med demonstrationer i landets 98 kommuner og fem regioner. Samfundets fremtid kræver, at vi begynder at kæmpe sammen mod 'nødvendighedens politik'.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Jan Hoby

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.