Blogger: Social dumping skader alle
Social dumping er skidt for danske lønmodtagere og for danske virksomheder, der bliver udsat for unfair konkurrence.

Af Ole Christensen
SE ALLE BLOGINDLÆG

KAN DET virkelig passe, at en italiensk betonarbejder og en dansk betonarbejder skal lave samme slags arbejde på den samme byggeplads - og få forskellig hyre for det? Det kan sagtens ske i dag. Men det er ikke rimeligt, og det skal stoppes! Efter hårdt pres fra socialdemokraterne har EU-Kommissionen i denne uge foreslået at ændre på reglerne.

Det kan ikke være rigtigt, at udenlandske virksomheder skal slippe afsted med at udføre arbejde i Danmark uden at overholde danske løn- og arbejdsvilkår. Det er skidt for danske lønmodtagere og for danske virksomheder, der bliver udsat for unfair konkurrence.  

Derfor er det godt, at der nu lægges op til at ændre i reglerne. De nuværende regler har været i stand i 20 år, men siden da er EU blevet langt større, og det samme er lønforskellene mellem landene. Der er også flere, der bliver udstationeret. Det er godt for økonomien - men det skal foregå på ordentlige vilkår. Som det er nu, bliver reglerne udnyttet af nogle virksomheder til at presse lønnen og skabe social dumping. Det vil vi ikke være med til!

Social dumping skader alle

DET KAN godt være, at metroen i København bliver billigere, hvis italienske underentreprenører kan få lov til at ansætte italienere til en løn langt under den danske - men billigere priser på byggeprojekter kan hurtigt blive meget dyrt for danske lønmodtagere, virksomheder og den danske model.  Derfor skal vi sikre, at der er ordentlige regler imod den slags i Europa. Arbejder du som udstationeret i Danmark, skal du arbejde under danske løn- og arbejdsvilkår. Udenlandske virksomheder, der laver projekter i Danmark, skal overholde danske overenskomster. Sådan skal det være.

Hvis vi ikke forbedrer de fælles europæiske regler på området, går det ud over danske lønmodtagere, der går glip af arbejde, udenlandske lønmodtagere, der knokler til ringere løn og arbejdsvilkår, og virksomheder, der overholder danske løn- og arbejdsvilkår, og derfor bliver udkonkurreret.

LØSNINGEN ER ikke at lukke vores grænser. Danmark er et lille land, og både virksomheder, forbrugere og lønmodtagere i Danmark nyder godt af de åbne grænser i EU. Sidste år var der faktisk dobbelt så mange danskere, der arbejdede som udstationerede i Europa, end der var udstationerede udlændinge i Danmark.

Men selvom de åbne grænser overordnet er til fordel for os, skal vi stadig være sikre på, at de udstationerede arbejdstagere i Danmark arbejder under ordnede, danske forhold. Hvorfor ellers ansætte danskere? Eller hvorfor hyre danske virksomheder, hvis de bulgarske kan gøre det billigere, fordi de kan sende bulgarere herop til en langt lavere løn? Vi kan kun få fair konkurrence og bekæmpe social dumping, hvis vi sørger for, at reglerne ikke kan bøjes eller omgås. Derfor er jeg glad for, at EU-Kommissionen nu vil ændre reglerne.

På med arbejdstøjet

NU STARTER arbejdet med at sørge for, at reglerne bliver ændret i den rigtige retning! Hos Socialdemokraterne arbejder vi for at sikre lige løn for lige arbejde det samme sted. Hvis det lykkes, er det et vigtigt skridt i kampen mod social dumping. Jeg vil også kæmpe for, at reglerne tager højde for den danske model på arbejdsmarkedet. Her er der nogle ting i Kommissionens forslag, som skal forbedres. Det skal fx stå helt klart, at det er et nationalt anliggende at definere lønnen, som de udstationerede arbejdstagere som minimum har ret til. I Danmark defineres lønnen af de sociale parter, ikke af politikerne gennem lovgivning. Det skal reglerne respektere.

Det bliver ikke let at blive enige. De østeuropæiske lande mener ikke, der er brug for at ændre på reglerne, og højrefløjen er også ofte tunge at danse med. Så nu må jeg og mine socialdemokratiske kolleger trække i arbejdstøjet. Vi skal sikre et bredt kompromis, hvor reglerne bliver bedre, og vi kommer et skridt videre i kampen mod social dumping.  

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Ole Christensen

Ole Christensen er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. Han er tidligere fællestillidsmand og borgmester i Brovst og kæmper nu imod social dumping og for bedre fælles regler om arbejdsmiljø. Han er en forkærlighed for Nordjylland, hvor han er født, opvokset og bosiddende. Ole vil især blogge om arbejdsmarkedspolitik, men han vil også tage generelle emner på den europæiske dagsorden op - altid fra et centrum-venstre perspektiv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.