Blogger om omstridt 'n-ord': Lad os forbyde medierne at bruge det!
Udsted et forbud til medierne mod at køns- og racebestemme folk, opfordrer Johnny Larsen.

Af Johnny Larsen
SE ALLE BLOGINDLÆG

DET ER NOK EN ret dårligt bevaret hemmelighed, at jeg er gammel. Jeg er så gammel, at Pepitokugler hed Pinocchiokugler, og en person af afrikansk afstamning var neger.

Jeg er fra en tid, hvor ingen løftede pegefingre ad Astrid Lindgren for at skrive negerkonge, og en neger var så stor en mangelvare, at dansk film må iføre Karl Stegger bastskørt, sort skosværte og spyd for at få ham til ligne en negerkonge langt ude i de varme lande.

DEN ARV har jeg på godt og ondt bevaret og tog det med sindsro, da en emsig bibliotekar på Polfoto kom for at aflevere et billede, jeg havde bestilt til dækning af en nyhed.

Jeg ringede til arkivet, og bad om et billede af ”en ammende negerkvinde”. Bibliotekaren var yderst stram i betrækket, da hun afleverede billedet, og her afslører jeg så, at jeg faktisk er så gammel at billeder i tv og aviser, var på papir.

Hun sagde formanende hen over brillekanten, at det absolut ikke hedder negerkvinde, men afrikansk mor. Straks foreslå jeg, at hun så kunne komme med et billede af en hvid kvinde, fordi der jo som bekendt bor en del hvide mennesker rundt om i Afrikas mange lande. Det blev besvaret med en hælomdrejning.

FAKTISK HAR JEG fastholdt min ret til at anvende begrebet neger, men kunne mærke vinden blæse en anden vej, og så kunne jeg ikke se andre udveje, at spørge en mørkhudet mand jeg kender, hvad han mente om neger.

Svaret blev langt, og han lovede mig, at det sagtens kunne blive endnu længere. Fordi han er en mand, der ved ting, og går til bunds i sagerne. Jeg forsikrede ham, at jeg ikke behøvede hele den store rundtur, om end den ville være interessant. Han ved så meget og graver så mange ting frem og skriver så levende om dem, at tiden i det mindste ikke er spildt.

I korte træk kan man opsummere hans svar således: Nej! Du skal IKKE sige neger!

SUMMEN af mine egne anstrengelser for retten til at bruge neger uden at være racist, er, at jeg lægger ordet væk og forsøger at huske at sige sort eller af afrikansk afstemning. At sort så for mig får en værre lyd - det er noget andet.

"Der er altså tale om at bruge hudfarve, religion og måske endda køn for at understrege, at vi alle skal blive på vores plads, og at vi alle skal frygte dem, der er anderledes"

Mens jeg ledte efter gode argumenter for at blive ved med at sige neger, brugte jeg undskyldningen, at det sommetider kan være passende at farvebestemme personen og ad den vej også forskellen på hende og mig.

Dét argument havde jeg fastholdt i mange år, men så begyndte det at smuldre, helt uden hjælp.

FOR HVORFOR er det vigtigt at vide, at en person er sort, katolik, muslim, arabisk og så videre? Det giver jo ingen pointe ud over at indikere, at her er der tale om én, der ikke er en af os … én, der er udenfor, én der skiller sig ud.

Der er altså tale om at bruge hudfarve, religion og måske endda køn for at understrege, at vi alle skal blive på vores plads, og at vi alle skal frygte dem, der er anderledes. En håndværker er håndværker, og det ændrer kønnet ikke på!

En homoseksuel, sort, katolsk politiker er jo stadig politiker. Vi skriver da heller ikke en heteroseksuel, hvid, protestantisk politiker om dem, der er det. Vi tilføjer altså for at skille ud og forskelliggøre. Og således holder vi liv i fordommene, i racismen, i frygten.

FAKTISK TROR JEG, det vil være en rigtig gode idé at forbyde medier at pointere køn, seksualitet, race, og religion, når de omtaler mennesker for enten positive eller negative hændelser.

Lesbisk, sort, muslimsk kvinde slog sin mand ihjel – det kan uden at miste noget som helst væsentligt kortes ned til "Slog til mand ihjel," hvilket må siges at være nyheden. Landins bestialske forbrydelse ville heller ikke bliver hverken værre eller bedre, hvis han var mormon, transvestit, brun og kvindelig håndværker.

Skaldet, hvid, homoseksuel, masochistisk politiker ønsker strengere straffe for voldtægt, kan jo med sindsro kortes ned til "Politiker kræver strengere straffe for voldtægt "… At den første version så rummer en del elementer, som gør den velegnet til satiretegning, er en anden sag.

KOGT NED til det kortest mulige, så vil jeg mene, at vi sagtens kan vedtage, at køn, seksualitet, religion og race skal holdes ude af omtaler af folk – positivt og negativt. Alene fordi det er værdiløs information for alle andre end mennesker der ønsker at grave dybest mulige grøfter hvor der i stedet kunne bygges udsigtstårne.

Så lad os forbyde medierne at bruge unødige etiketter.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Johnny Larsen

Johnny Larsen er opvokset på Nørrebro i København. Mod alle odds fik han en uddannelse som journalist i 1987 - efter 17 år som ufaglært og derfor temmelig nedslidt. Han har skrevet en bog, sange og en opera, og lidt af manglende evne til at holde mund. Johnny været ramt af depression siden børneårene og har været selvbehandlet, indtil han blev ramt af svær sygdom i 2009.   Følg Johnny Larsen på Twitter

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.