Blødning og sårskorper: Hver tredje får gener af tatoveringer

Flere danskere lider af bivirkninger og komplikationer som følge af tatoveringer.
Tatoveringer kan være smukke - og farlige.
Tatoveringer kan være smukke - og farlige. Foto: Scanpix/Arkiv

Blødninger, sårskorper, infektioner og i værste fald blodforgiftning.

I takt med at flere danskere får prikket farve ind under huden, stiger antallet af bivirkninger og alvorlige komplikationer.

For at tage hånd om problemer med tatoveringsblæk lancerer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i dag en ny national tatoveringsstrategi, der i samarbejde med tatoveringsbranchen skal sætte fokus på de kemiske stoffer i blækket, skriver Politiken lørdag.

- Grundlæggende vil jeg gerne sikre, at forbrugerne ikke bliver udsat for skadelige farver. Man skal tænke sig godt om, inden man får en tatovering, men hvis man allerede ligger under nålen, så skal man som minimum kunne gøre det uden at frygte, at de stoffer, der kommer ind under huden, er skadelige, siger Esben Lunde Larsen til Politiken.

Hver tredje dansker lider af gener

Ifølge Vidensråd for Forebyggelse får hver tredje dansker kroniske eller periodevise gener af deres tatovering blandt andet på grund af tatoveringsfarverne. Blækket kan være fyldt med bakterier, virus eller allergifremkaldende kemikalier.

Ministerens afsætter som del af kemipakke 1,6 millioner kroner over to år til indsatsen.

- EU-kommissionen har i år besluttet at se på reguleringen af indholdsstoffer i tatoveringsfarverne, men den proces kan tage op til tre år. Da der i øjeblikket ikke er nogen regulering af farverne overhovedet, er det nødvendigt, at vi får taget hul på et samarbejde med branchen, siger Esben Lunde Larsen til Politiken.

Tatovører: Ja tak til regler og kontrol

Anslået 600.000 danskere har en tatovering, og hver fjerde under 30 år er tatoveret. Trods stor udbredelse har tatovørbranchen i flere år efterspurgt flere regler og mere kontrol med området. Formand for Dansk Tatovør Laug Dorte Romain er "meget tilfreds" med regeringens fokus på branchen.

- Vi støtter hundrede procent op om det. Myndighederne kræver jo et hygiejnekursus, hvis du skal sælge pølser, så jeg forstår ikke, hvorfor der ikke stilles nogen krav til os tatovører, der sprøjter varige farvestoffer ind under huden på folk, siger Dorte Romain til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.