Blød og lækker: Smør kroppen ind i olie

Olie er ikke kun til salaten - din hud og dit hår har også glæde af oliens fedtstoffer.
Din hud og din krop har stor gavn af olier. Og der findes et væld af gode produkter, du kan bruge.
Din hud og din krop har stor gavn af olier. Og der findes et væld af gode produkter, du kan bruge. Scanpix - modelfoto

Når din hud strammer og skaller og ligner begyndelsen på en indtørret rosin, så er det fordi, den prøver at fortælle dig, at den mangler fedtstoffer. Olie er den sundeste måde at opfylde det behov, og det har givet udslag i mange forskellige ansigts- og kropsolier. Men hvilke kan bruges til hvad? Helsevejleder Susy Grundahl fra Netspiren.dk giver et overblik.

Skønhedsolier kan være dyre, men femina.dk hjælper dig også, hvis du er på budget:

Ansigt

­- Når man begynder at bruge olie i ansigtet, skal man kun bruge lidt ad gangen i et tyndt lag. Man kan godt få lidt bumser i starten, men det skal man ikke blive forskrækket af. Det er meget normalt og forsvinder igen. En billig og udmærket ansigtsolie er kokosolie, men da lugter man selvfølgelig ret meget af kokos, så det skal man være obs. på. Ellers er argan-olie rigtig godt. Det er dyrt, men man kan virkelig mærke en forskel på huden. Man kan også bide hul på en kapsel af krill-olie, og smøre den ud i ansigtet, for den indeholder både omega tre og seks, som er gode olier for huden.

10 skønhedstip til gråt hår. Læs mere på q.dk

Krop

- Når man smører kroppen ind i olie, så er det vigtigt, at man ikke er knastør, for så lægger olien sig som pergamentpapir oven på huden. Man skal kun duppe sin hud med håndklædet efter badet, så trænger olien bedre ind.

- Kroppen optager alt, hvad vi smører os ind i, derfor er det vigtigt, at det er ren mad, vi bruger til huden. Man skal vælge en god koldpresset olie, der tørrer ret hurtig ind i huden, og som er neutral i duften. Det kan være mandelolie, abrikoskerneolie, jojobaolie eller den helt almindelige kokosolie, som vi også bruger til madlavning. Hvedekimsolien er rig på E-vitaminer og er derfor god til strækmærker og arvæv. Den er effektiv, men dufter ikke særlig godt. Efterhånden som den trænger ind i huden, så aftager lugten dog.

Hår

- Olier giver fugt, næring, styrke og glans til håret. Hovedbunden elsker at blive smurt ind i de gode olier, speciel hvis hovedbunden er tør. Håret har også godt af en god oliekur, hvor du sover med olien i håret natten over. Du vasker håret og tørrer det lidt, hvorefter du mætter det godt med de gode olier. Næste morgen starter du med at komme shampoo i håret og lader det sidde i 5 minutter, inden du vasker dit hår helt almindeligt.

- De olier der oftest bruges i de gode hårprodukter er olier som, argan, kæmpenatlysolie, jojobaolie. Man kan blande lidt æterisk olie i sin basisolie, hvis man vil gøre lidt ekstra. Ved tørt hår blander man et par dråber lavendel i olien. Ved fedtet hår et par dråber rosmarin. Til lyst og fint hår kan man komme et par dråber æterisk kamille i sin olie.

Massageolie

- Når man skal massere, er det en god idé at bruge en ren olie, såsom mandelolie, fordi den er helt neutral i duft, og så trænger den ikke så hurtigt ind i huden. Æteriske olier har også den virkning, at de virker afslappende. Du kan f.eks. tage mandelolie og putte lidt lavendel i, som virker afslappende og til sportsmassage, skal du bruge olie med citrus, som virker opkvikkende.

Af Nina Bendixen, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.