Bliv klar til strandlivet: Her er rådene

Der skal svedes og skæres ned på vingummi og rullepølse, hvis du skal blive fit til strandturen. Her er eksperternes råd.
Det er på høje tid, du kommer i gang, hvis der skal være lidt mindre af dig, inden du skal på stranden til sommer.
Det er på høje tid, du kommer i gang, hvis der skal være lidt mindre af dig, inden du skal på stranden til sommer. Foto: Colourbox/free

Hvis du har en plan om at smide de overflødige kilo og genfinde tidligere tiders flotte strandfigur til sommeren, er det på høje tid at komme i gang.

Der er desværre endnu ikke opfundet en mirakelpille, der kan give dig et vægttab på 10-15 kilo, mens du sover. Opskriften er stadig styrketræning, motion og den rette kost. Her får du to eksperters råd til et intensivt 8-10 ugers forløb.

- Med den rette disciplin vil man godt kunne tabe et kilo om ugen. Det er sjældent, man anbefaler mere. Den første uge kan man godt tabe op til tre kilo, men her skal man huske, at det meste altså er væske, siger træningsfysiolog Henrik Duer til Ritzau Fokus.

Mange tror, de kan nøjes med at lave mavebøjninger, hvis de gerne vil tabe sig på maven. Det kaldes punktfedtstræning, og det vil Henrik Duer gerne advare imod.

- Det er nok den mest sejlivede myte inden for træning. Det virker simpelthen ikke. Man skal træne alle de store muskelgrupper i stedet. Derfor er det godt at få lavet en plan af en professionel, siger han.

En anden myte er den, at man bedre opnår vægttab, hvis man sulter sig efter træning.

- Man skal have noget at spise efter træning, uanset om man vil tabe sig eller opbygge musklerne. Lad os sige at din kostplan siger, at du skal have 150 gram protein i løbet af dagen. Så skal du spise i hvert fald 25 gram efter træning. At sulte sig efter styrketræning er det dummeste, man kan gøre. Det går nemlig ikke ud over fedtdepoterne men muskelmassen. Så skal man hellere spise mindre på et andet tidspunkt, forklarer han.

Netop kosten er altafgørende for et træningsforløb, påpeger Anne Seidelin, der er kostvejleder, coach og sygeplejeske.

- Forskning viser, at når det kommer til resultater med vægttab, er kosten 80 procent og træningen 20 procent. Hvis du spiser, som du plejer, når du træner så meget, bliver du jo også sulten. Her er det enormt vigtigt at spise det rigtige, siger hun til Ritzau Fokus.

Netop det, at din appetit forøges med træningen, gør, at du har brug for mad, der bevarer mæthedsfornemmelsen i længere tid.

- Når man træner, smadrer man jo faktisk sine muskler. Herefter skal kroppen genopbygge dem og gøre dem stærkere til næste gang. Her er det godt med proteiner, kroppen er længere om at nedbryde. Vegetariske proteiner er super smarte for fibrene giver lang tids mæthed, forklarer hun.

En sejlivet myte er den, at det skulle hjælpe på energien med en chokoladebar inden træning.

- Ja, man får da et skud energi af det, men det dykker altså igen ret hurtigt, og så bliver man træt og slap i kroppen. Jeg kan ikke anbefale den slags hurtige kulhydrater, siger hun.

Fakta: Råd fra træningscoachen

1. Styrketræning en time ad gangen tre dage om ugen.

2. Løbetur eller anden kondi en halv time ad gangen tre dage om ugen.

3. Få rørt dig hver dag. Gå en tur og cykl til og fra arbejde.

4. Man opnår ingen resultater ved blot at træne maven. Man skal træne hele kroppen.

5. Få lagt en træningsplan af en professionel coach, der er skræddersyet til dig og din vægt.

Kilde: Henrik Duer, træningsfysiolog

Fakta: Råd fra kostvejlederen

1. Inden træning: Stabile kulhydrater som fuldkornsprodukter (rugbrød), tungt pålæg med sundt fedt (humus, der både indeholder sundt fedt og proteiner).

2. Efter træning: Spis sundt fedt (nødder, mandler, avokado, olivenolie), fibre (alle former for grøntsager), vegetariske proteiner (bønner, linser, kikærter), surmælksprodukter som skyr.

3. Aftensmad: Grøntsager bør fylde halvdelen af måltidet. Spiser man kød, anbefaler hun, at man holder sig fra de firbenede, (gris, ko og får). I stedet skal man spise fisk og fjerkræ. Vegetariske proteiner (bønner, kikærter, linser) er dog stadig at fortrække frem for kød.

4. Skru hellere lidt ned for de høje ambitioner, i stedet for at leve med konstant dårlig samvittighed. Den slags fører til tilbagefald, da man til sidst ikke orker mere.

5. På sin hjemmeside har Anne Seidelin samlet en lang række nemme og sunde madopskrifter. De kan finde på anneseidelin.dk

Kilde: Anne Seidelin, kostvejleder, coach og sygeplejeske

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.