Bliv en haj til aktier - uden at miste alt

Kom i gang med aktiehandel og se din opsparing vokse - hvis du har is i maven.
Du behøver ikke at tage en lang uddannelse for at kunne handle med aktier - amatører kan også tjene penge.
Du behøver ikke at tage en lang uddannelse for at kunne handle med aktier - amatører kan også tjene penge. Foto: /free

Samler dine penge støv på bankkontoen? Med lidt is i maven og mod på at blive klogere på aktier, kan du få din opsparingskroner til at yngle - kom i gang med de gode råd fra eksperten og hobby-aktionæren.

Måske bliver du lidt fjern i blikket, når aktiekurserne ruller hen over skærmen på tv, men der er hjælp at hente, hvis du gerne vil være en haj til aktier. Du bliver bare nødt til at kende grundreglerne, inden du går i gang, mener Dansk Aktionærforening.

- Læs nogle bøger og tag måske et kursus, så undgår du de værste faldgruber, siger Jens Møller Nielsen, direktør i Dansk Aktionærforening til Ritzau Fokus.

Du behøver ikke at sige dit fuldtidsjob op for at få succes med aktierne. Det kan Henrik Rokkedal Jensen skrive under på. Til daglig er han kørende sælger i en branche, der slet ikke har noget med finansverdenen at gøre, men i sin fritid får han sin opsparing til at vokse ved aktiehandel.

- Det startede med en A.P Møller Mærsk-aktie for mere end ti år siden, og det var jo sjovt at se den blive mere og mere værd. Siden er min viden om markedet blevet større, og jeg er fortsat med at handle, siger Henrik Rokkedal Jensen.

Han bruger cirka to-tre timer om ugen på hobbyen, hvor han læser nyhedsbreve om aktieanbefalinger, lytter til radioprogrammet Millionærklubben på Radio 24/7 og bliver klogere gennem for eksempel aktiemagasiner. Hans bedste råd er, at man selv skaffer sig viden og handler ud fra den i stedet for at gøre, som ens bank anbefaler. De har interesse i at sælge noget bestemt, mens uafhængige foreningers råd er mere troværdige. Derudover er tro på sig selv og tålmodighed vigtige nøgleord.

Spørger man Dansk Aktionærforening, er det nødvendigt at tænke langsigtet, når man køber aktier. Start med aktier virksomheder, der har eksisteret længe - 50-100 år. De vil sikkert holde ved mange år endnu. Set over 20-30 år er aktier den bedste form for investering, fortæller direktør Jens Møller Nielsen.

Hans råd er, at du spreder dine investeringer. Hvis en aktie går skidt, kan du få gevinst på en anden. Godt nok er der rutsjebaneture på markedet set over kort tid, men over lang tid vil du se dine aktier stige.

- Det dummeste, du kan gøre, er at sælge ud i panik, når dine aktier falder, siger Jens Møller Nielsen.

Når du er kommet i gang, er det en god idé at sætte dig ind i skatteregler i forbindelse med salg af dine aktier, hvis det er frie midler, du har investeret. Og så skal du forberede dig på, at det kræver is i maven at tjene penge på sine aktier, og at man ikke kan vinde hver gang.

- Man skal kende risikoen ved det, man gør. Invester kun i forretninger, du forstår, og vær klar over, at du på et eller andet tidspunkt også kommer til at tabe nogle penge. Sådan er det, siger Henrik Rokkedal Jensen.

Flere råd til begyndere fra Dansk Aktionærforening

- Sæt dig et mål.

Sæt et mål for dine aktieinvesteringer. Hav realistiske forventninger. Aktier er et langsigtet opsparingsalternativ, som historisk set har givet et attraktivt afkast.

- Invester regelmæssigt.

Invester aldrig en stor del af din opsparing i aktier på en gang. Du risikerer at købe, mens aktierne er dyrest. Udbytter skal geninvesteres og lad være med at hoppe ind og ud af aktiemarkedet - det påfører dig blot en masse omkostninger.

- Gør dit hjemmearbejde.

Køb kun aktier i selskaber, som du har sat dig ordentlig ind i. Køb aktier i selskaber, som i flere år har vist fremgang i omsætning og indtjening - og hold dig velinformeret om dine aktier.

- Invester i åbne og aktionærvenlige selskaber.

Invester i selskaber, der har en åben og ærlig informationspolitik, og som tilstræber en ordentlig selskabsledelse (Corporate Governance).

- Vær forsigtig med lån til aktieinvesteringer.

Det kræver stor forsigtighed og erfaring med aktiemarkedet for at købe aktier for lånte penge. Går det ikke som forventet, kan situationen blive meget svær at håndtere.

- Bestem, hvornår du vil sælge.

Hold orden på dine investeringer og beslut inden køb, hvornår du vil sælge - f.eks. hvis en aktie er faldet med 15 procent, eller hvis én aktie er kommet til at udgøre for stor en andel af din samlede portefølje.

- Følg ikke råd ukritisk!

Lyt til andres råd, men følg dem ikke ukritisk. Vær opmærksom på dine eventuelle rådgiveres motiver til at anbefale det ene eller det andet. Banken tjener mest på at sælge investeringsforeningsbeviser, og når du køber og sælger aktier.

Kilde: shareholders.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.