Blinde Osman havde ikke noget at leve for: Nu har han succes som iværksætter

Den blinde nydansker Osman Sari har fået skabt mening med sit liv, efter han kom til Danmark fra Tyrkiet for syv et halvt år siden.
- Man kan sagtens leve, selvom man er blind, siger 24-årige Osman Sari.
- Man kan sagtens leve, selvom man er blind, siger 24-årige Osman Sari. Foto: Privat

Livet er i den grad blevet vendt op og ned for Osman Sari.

Den 24-årige kurder er blind, og som teenager levede han som kurdiske minoritet i Tyrkiet med et handicap, som selv hans egen familie havde svært ved at forstå.

- Jeg havde ikke noget at leve for og havde mest af alt lyst til at dø, fortæller han til Avisen.dk.

Men for syv et halvt år siden kom den unge kurder til Danmark og startede på blindeinstituttet, hvor han mødte andre blinde og ligesindende.

- Jeg lærte særligt en ting, der er nøglen til alt, og det er, at man sagtens kan leve, selvom man er blind. Jeg vidste det jo egentlig godt, men jeg oplevede her på egen krop, at blinde kan leve som seende, siger Osman Sari og fortæller, at han i dag næsten kan glemme, at han ikke kan se.

I dag lever han derfor et aktivt liv. Han læser på VUC for at blive klar til universitet, hvor han drømmer om at læse sociologi med fokus på Mellemøsten. Og så er han sprunget ud som iværksætter.

Har succes som iværksætter

Osman Sari har startet virksomheden Kvalitets-Tolke. Her har han en række tolke tilknyttet og tilbyder tolkning til 16 forskellige sprog. Missionen er, at virksomheden skal skabe kvalificeret og optimal kommunikation og integration.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man kan få hjælp fra kompetente tolke, når man kommer til Danmark. Det er ikke nemt at komme til et fremmed land, og det er vigtigt, at man bliver mødt af mennesker, der forstår ens situation og kultur. Mødet med det danske samfund skal være præget af respekt og forståelse. Det er vejen til god integration. Og jeg vil gerne hjælpe andre med at overkomme de sproglige barrierer, jeg selv har kæmpet med, siger han.

Derudover er der særligt en grund til, at Osman Sari har startet virksomheden op.

- Det er for at skabe min egen frihed og min egen selvstændighed. Jeg vil være uafhængig af systemet, så jeg ikke er afhængig af eksempelvis sociale ydelser, forklarer han.

Han har et godt råd til andre, der står i samme eller lignende situation som ham selv. 

- Man skal huske på to danske ordsprog. 'Tro kan flytte bjerge', og 'hvor der er vilje, er der vej'. Jeg synes faktisk, at det er to videnskabelige ordsprog. Hvis man tror på noget, så reagerer hjernen efter det. Og når man har en vilje, så finder man også vejen, siger Osman Sari. 

Han lever selv efter de to ordsprog, men han har også sit eget motto.

- Jeg lever godt, men det kan blive bedre. Det betyder, at man altid kan forbedrer sig selv og sine kompetencer, forklarer Osman Sari.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.