Blærebetændelse? Sådan bekæmper du den uden piller

Få ekspertens bedste råd til at komme af med den smertefulde blærebetændelse.
Blærebetændelse er møgirritrende, men der er heldigvis hjælp at hente - uden at du behøver gå til lægen.
Blærebetændelse er møgirritrende, men der er heldigvis hjælp at hente - uden at du behøver gå til lægen. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Har du fået blærebetændelse, er der rigtig god hjælp at hente i tranebær. Du kan drikke saften forebyggende, men er blærebetændelsen en realitet, skal du vælge et kosttilskud med et højt indhold af de aktive stoffer. Det forklarer Rikke Goerlich, der er phytoterapeut og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.

- Hvis du vælger at drikke tranebærsaft, skal du vælge en variant, hvor der er ikke er tilsat sukker. Tranebær gør pH-værdien i blæren sur, og det kan bakterier ikke lide. Men bærrene har et es mere i ærmet. De forhindrer, at E-coli-bakterierne kan binde sig til slimhinden, og derfor skylles de nemmere ud med urinen, forklarer hun.

Døjer du med åreknuder? Få flere eksperters bedste bud på, hvordan de kan behandles på Soendag.dk

De sure bær har nemlig nogle lektinbindinger, der snupper pladsen på slimhinden fra bakterierne.

(artiklen fortsætter under boksen)

Se også:

- Det allervigtigste er dog at drikke nok vand. Regn med, at du skal have 30 ml vand pr. kilo kropsvægt. Hvis du f.eks. vejer 60 kilo, bør du altså drikke 1,8 liter vand om dagen. Urtete tæller som vand i det regnskab, så tag eventuelt halv vand og halv mængde urtete, siger Rikke Goerlich og giver følgende gode urteråd mod blærebetændelse:

Kvinder får også KOL – kender du symptomerne? Læs om dem på Søndag.dk

1. Kamille virker betændelseshæmmende og lindrende på slimhinder, samtidig er den også beroligende og krampeløsnende.

2. Vejbred indeholder en god portion slimstoffer. Planteslim minder meget om vores eget slim. Det lægger sig som en beskyttende hinde på blæren, så bakterierne har vanskeligt ved at fæstne sig.

Læs på Soendag.dk, hvor mange æg du helst skal holde dig til at spise om dagen

3. Timian er stærkt desinficerende i urinvejene, det er specielt den æteriske olie, som har virkningen. Husk, at når du laver te med æteriske olier, som findes i timian og andre velduftende urter, skal den trække med låg på, det holder bedst på de flygtige olier. Du kan evt. tilføje løvefod og morgenfrue til din teblanding. De virker begge sammentrækkende på slimhinderne.

5. Hvis du bruger friske urter, kan du regne med to håndfulde til en liter kogt vand. Dette gælder både, hvis du blander urterne, og hvis du bruger en enkelt urt.

6. Bruger du tørrede urter, skal du regne med tre spsk. urter til en liter kogt vand.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.