Black-out til festen? Derfor sker det

Husker du kun halvdelen af festen fra i lørdags, kan du berolige dig selv med, at det ikke er en unormal hændelse. Men vil du undgå det fremover, skal du moderere dig lidt mere.
Hvad lavede du til festen forleden? Aner du det ikke, se her hvorfor du har black-out.
Hvad lavede du til festen forleden? Aner du det ikke, se her hvorfor du har black-out. Foto: Scanpix

Du har tænkt og tænkt. Men lige meget hvad, kan du simpelthen ikke huske, hvordan du fik dig selv transporteret hjem i seng efter festen lørdag aften.

Beviser er der ellers nok af … en cykel, der ikke er din. En bon fra din lokale grill. Endnu en bon på to guldøl (du hader guldøl) fra en bar i nærheden af dig - og indtil flere billeder af dig og en flok fremmede mennesker dansende i en ukendt baggård.

Jo, det ser ud til, at du har moret dig. Men du husker det ikke. Du har fået et black-out og det bekymrer dig.

Det er slet ikke unormalt at opleve sådan et black-out, fortæller Merete Vevelstad fra Folkehelseinstituttet i Norge til kk.no.

Faktisk vil du som regel have en promille på 2 eller derover, når du oplever black-out. Så selvom du ikke husker meget fra festen, kan du være sikker på en ting: Du har været godt gammeldags fuld.

Din hjerne er bedøvet

Du har været så fuld, at din hjerne er stået af, forklarer Ole André Sivertsen, der både er TV-vært på et program om druk og holder foredrag om emnet.

- Black-out skyldes, at din hjerne er så bedøvet, at de ting du oplever, ikke lagres i langtidshukommelsen, siger han og fortsætter:

- Det er lidt som at skrive i et word-dokument uden at gemme det. Så længe du er i gang med det, er det på skærmen og bevidstheden. Men afslutter du uden at gemme, vil du ikke kunne finde det dagen efter.

Du afslutter altså din druktur uden at gemme den. Din hjerne har været for fuld til at gøre det og næste dag husker du intet.

Men hvordan er du så havnet i en så voldsom brandert, at den har druknet din hjerne?

Jo, for det første er din promille blevet rigtig høj. Men det handler også om, hvor hurtig du bliver fuld, forklarer Ole André Sivertsen.

Hjernen kan nemlig godt tilpasse sig en stor del alkohol, hvis du drikker langsomt. Drikker du hurtigt, eller drikker du meget stærke drinks som shots, begynder det at knibe for din hjerne.

Rådet er derfor: Vil du undgå et black-out til næste fest, drik langsommere, hold dig fra stærke drinks og stop, før din promille bliver for høj.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.