Blå partier vil udfordre flygtningekonvention

De blå partier er enige om, at den seneste tids store flygtningestrømme udfordrer FN's Flygtningekonvention. DF vil have oprettet en kommision, der kan rulle flere af konventionens regler tilbage.
Mindst 140.000 flygtninge er det sidste halve år kommet over Middelhavet til Europa.
Mindst 140.000 flygtninge er det sidste halve år kommet over Middelhavet til Europa. Foto: Scanpix

Flygtningekrisen i Europa når i disse uger nye højder. Det seneste halve år er mindst 140.000 flygtninge kommet over Middelhavet til Europa, og det er en stigning på 80 procent i forhold til samme periode sidste år. Den omfattende flygtningestrøm udfordrer FN's Flygtningekonvention fra 1951 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det mener både Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Venstre. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkeparti ønsker at få oprettet en kommission, der skal se på, hvordan flere af konventionernes regler kan rulles tilbage, så de besluttes af danske politikere. Partiet vil rejse spørgsmålet for justitsminister Søren Pind (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V). Samtidig mener partiet, at statsløsekonventionen skal opløses, så det bliver muligt at nægte for eksempel terrormistænkte dansk statsborgerskab, selvom de pågældende er statsløse.

"Vi har en lavpraktisk tilgang til konventioner. I første omgang mener vi, at man bør se på danske domstoles praksis. Vi mener, at domstolene tolker Den Europæiske Menneskeretskonvention så snævert, at det ofte ikke er muligt at udvise kriminelle udlændinge, selvom det burde kunne lade sig gøre. Sideløbende bør kloge mennesker fra regeringsapparatet og andre eksperter sætte sig sammen og vurdere, hvordan vi kan tiltræde Flygtningekonventionen med forbehold eventuelt ved i første omgang at træde ud af konventionen," siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen.

De Konservatives udenrigspolitiske ordfører Naser Khader er enig i, at konventionerne trænger til et kritisk eftersyn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.