Blå blok vil stramme adgang til danske ydelser for EU-borgere

Den blå blok kommer med et fælles EU-udspil. De vil blandt andet begrænse udlændinges adgang til danske ydelser.

En samlet borgerlig opposition slår nu fast, at man støtter op om Storbritanniens ønske om genforhandlinger med EU om fortsat medlemskab.

Det sker ifølge et notat fra Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti for at sikre, at EU ikke udvikler sig til en "social union".

Blå bloks udspil peger i retning af, at det skal være sværere for udenlandske EU-borgere at optjene ret til danske velfærdsydelser som for eksempel dagpenge, kontanthjælp og børnepenge.

Skal trække på ressourcer

- Hensigten med arbejdskraftens frie bevægelighed er, at vi kan trække på hinandens ressourcer, men ikke på hinandens kasser. Vi ønsker et EU, hvor folk kan søge derhen, hvor der er mange ledige hænder, men vi vil ikke have et EU, hvor folk søger derhen, hvor de sociale ydelser er gode, står der i udspillet.

De borgerlige partier slår dog fast, at udlændinge i Danmark på sigt skal kunne optjene retten til de offentlige ydelser.

- Et nyt flertal vil arbejde for at sikre, at danske velfærdsydelser forbliver i Danmark og går til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode, skriver partierne, der vil opnå målsætningen gennem lovændringer og alliancer med ligesindede lande.

Politisk løfte

Storbritanniens konservative premierminister David Cameron genvandt i sidste måned nøglerne til Downing Street 10 i London.

Det skete i en knusende valgsejr, der sendte det gamle arbejderparti Labour i knæ. Før valget havde Cameron blandt andet lovet, at briterne skal stemme om fortsat EU-medlemsskab senest i 2017.

Derfor er Cameron i øjeblikket på europæisk charmetur for at kickstarte et reformprogram i EU, han kan tage med tilbage til vælgerne - det britiske konservative parti er fortsat fortalere for at blive i EU, men under ændrede vilkår.

Herhjemme slår blå blok i sit nye udspil også fast, at det danske EU-medlemsskab ikke er til debat.

- Vi vil også sikre, at Danmark bliver en aktiv støtte for Storbritannien i arbejdet for at få en aftale med EU, som briterne kan støtte ved en folkeafstemning senest i 2017. Alternativet er en mulig britisk udmeldelse, af EU, som ingen af os ønsker (...) Danmark er medlem af EU - sådan skal det fortsat være - der er fordel for Danmark i at være med.

Danmark blev medlem af EU - der dengang hed EF - i 1973.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.