Bilferie og børn: Sådan får du ro på bagsædet

Apps og computerspil hitter på bagsædet, når Danmark kører på bilferie. Her er nogle af de sjoveste og mest lærerige spil til dine børn.
Det er hyggeligt og billigt at tage på bilferie med hele familien. Det er bare ikke altid, at turen til og fra feriedestinationen er særlig behagelig.
Det er hyggeligt og billigt at tage på bilferie med hele familien. Det er bare ikke altid, at turen til og fra feriedestinationen er særlig behagelig. Foto: Laurence Mouton/ Colourbox/ALTOPRESS / MAXPPP

Hvis du har prøvet at køre på bilferie med ungerne på bagsædet, har du måske oplevet at blive testet til grænsen af din tålmodighed med spørgsmålet: Hvornår er vi der?

Men i takt med teknologiens indtog på børneværelset har mange forældre efterhånden fundet ud af, at tabletten eller smartphonen også er et godt hold-kæft-bolsje på bilferien.

Det dokumenterer en ny undersøgelse fra Stena Lines, der samtidig viser, at hver fjerde dansker overvejer at tage på bilferie i år.

- I undersøgelsen svarer halvdelen af forældrene, at børnene keder sig på bilferien. Seks ud af ti forældre har derfor valgt at udstyre børnene med en smartphone eller en tablet, siger Thomas Christiansen, der er marketing & Sales manager i Travel Market Denmark, til Ritzau Fokus.

Netop spil til børn er blevet så populære, at der findes flere danske sider på nettet, der anbefaler de sjoveste og mest lærerige. En af siderne hedder lege-apps.dk. Her vurderer et panel på syv fagpersoner, hvad der kommer på markedet til aldersgruppen.

- Hvis man søger efter spil til børn på App Store eller Google Play, finder man tusindvis af muligheder, eller man får bare det nyeste kastet i hovedet. Derfor har vi lavet en sortering, så man ikke behøver at lede så længe efter det gode, siger Søren Gundelach, redaktør på lege-apps.dk, til Ritzau Fokus.

På siden har man delt de forskellige spil op i aldersklasser samt kategoriseret dem efter, om spillet vil underholde, aktivere eller lære børnene nogle færdigheder.

- Vi vurderer spillene på, om de flot lavet, nemme at betjene og om børnene finder det meningsfuldt. Vi deler det ikke op i drenge- eller pigespil. Det må børnene selv bestemme. Det skal også være tilladt for drengene at spille Barbie-spil, siger han.

Fakta: Gode spil til de mindste

Legespil:

1. My Playhome. Alder: Fra 4 år. Pris: 19 kroner. Findes i forskellige versioner, der giver mulighed for at indrette hjemmet, købe ind i supermarkedet og alt det andet, de voksne laver.

2. Lego Duplo. Alder: 0-5 år. Gratis. Giver børnene mulighed for at lege med Duplo-klodserne på computeren. Spillet er flot lavet i lighed med Legos andre spil. Findes i flere udgaver.

3. Ramasjang. Alder: Fra 3 år. Gratis. Ramasjangs univers findes også til computeren og indeholder flere forskellige aktiviteter. Fungerer både on- og offline.

4. Toca Boca. Alder: 3-5 år. Pris: 12 kroner. Med denne app kan børnene lege te selskab på computeren, hvilket aldrig går af mode hos de mindste.

Læringsspil:

5. Lær Klokken. Alder: 6-8 år. PGratis. Her kan børnene lære klokken gennem forskellige sjove lege.

6. Letter School. Alder: Fra 5 år. Pris: 19 kroner. Flot lavet app, der lærer dine børn at skrive bogstaver og tal i hånden. Indeholder mange sjove overraskelser undervejs.

7. Læseguld. Alder: Fra 4 år. Gratis. Denne app er blandt andet lavet af Dansklærerforeningen. Børnene skal sætte lyde sammen, så de bliver til rigtige ord.

8. Pixeline - Skolehjælp. Alder: fra 5 år. Gratis. Her kan børnene både lære alfabetet og spille actionspil. Pixeline findes i flere forskellige varianter.

9. Quick maths Jr. Alder: 0-5 år. Gratis. Som navnet antyder, sigter appen mod at lære børn hovedelementerne inden for matematikken. Sværhedsgrad kan tilpasses.

10. Matemaslik. Alder: fra 2 år. Gratis eller 25 kroner. Her kan børn blandt andet lære forskellige tabeller ved at tæller bolsjer og putte lige mange i poserne.

Alle de anbefalede spil fungerer uden netforbindelse. Nogle af dem fungerer også online.

Man kan finde mange flere anbefalinger på lege-apps-dk.

Kilde: lege-apps.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.