Bidt af en hugorm – det skal du gøre

Når solen er fremme, elsker Danmarks eneste giftslange at slikke solskin. Kommer du for tæt på, risikerer du at blive bidt.
Uha, bliver du bidt af sådan en fætter her, skal du undgå panik og søge læge.
Uha, bliver du bidt af sådan en fætter her, skal du undgå panik og søge læge. FOTO: Scanpix

De ser måske sløve ud, men de er ret hurtige. Hugorme. Og du skal derfor ikke gå for tæt på dem. Det er heller ikke sikkert, du får lov. For de kan mærke din gang som vibrationer i jorden, længe før du når frem til dem.

Men du risikerer, at de stadig er lidt sløve efter vinteren, selvom de fleste af dem efterhånden er kommet til kræfter. For et par måneder siden, da vinteren for alvor gik på hæld, var der især stor risiko for bid, fortæller hugormeekspert til Kristeligt Dagblad.

Render du alligevel ind i en sløv hugorm, skal du altså holde dig på afstand. Kommer du for tæt på, bider den måske ud efter dig. Sker det og får den fat, skal du forholde dig roligt.

Dit liv kan være i fare

Selvom risikoen for bid er lille, bliver omtrent 70 personer bidt hvert år, viser en rapport fra Naturstyrelsen ifølge ALT for damerne og Jyllandsposten.

Er du en af de 70 uheldige, skal du ikke begynde at suge giften ud med munden, advarer Peter Baloo Laurents, formand for Naturvejlederforeningen i Danmark:

- Giften bliver optaget hurtigere gennem munden, så du gør kun situationen værre. I værste fald hæver man op i svælget, så man ikke kan få luft, siger han.

Hæver du først i svælget, får du meget svært ved at trække vejret. Du er dermed både i livsfare og i fare for at gå alvorligt i panik.

Heldigvis dør meget få mennesker af hugormebid. Kun én person døde mellem 1994 til 2001. Giften er nemlig ikke stærkere end fire-fem bistik.

Tag det roligt

Selvom giften ikke straks slår ihjel, skal du stadig tage situationen alvorligt.

Giften spredes via blodbanerne, og det gælder derfor om at bevæge sig så lidt som muligt, råder Peter Baloo Laurents.

Han forslår, at du bærer dit barn og kører til lægen, hvis det bliver bidt. Bliver du selv, skal du helst hentes af andre og bringes til et lægetjek. Sandsynligvis er det et ganske ufarligt bid, men der kan opstå allergiske reaktion, som skal tjekkes.

Der er dog ingen grund til at gå i panik, næste gang du skal i skoven eller en tur over markerne. De fleste slanger vil være langt væk, før du når at opdage skygge af dem.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.