Bettina Post: Ingen kære mor for kontanthjælps-modtagerne

Af Bettina Post
SE ALLE BLOGINDLÆG

FORLØBET omkring finanslovsaftalens indgreb i boligydelsen til pensionister har været klasseunderholdning i prime-time television. Mage til spurt i alle retninger er ikke set siden Monty Python i starten af 70’erne afviklede det legendariske OL i 100-meterløb for mennesker helt uden retningssans.

Her fra skal der lyde et kæmpe til lykke til Ældre Sagen. Det er utroligt sjældent, at lovforslag, som er kommet så langt i processen, tages af bordet, fordi der gøres indsigelser fra dem, der bliver berørt af det.

Her fra skal der lyde et kæmpe til lykke til Ældre Sagen.

Det er utroligt sjældent, at lovforslag, som er kommet så langt i processen, tages af bordet, fordi der gøres indsigelser fra dem, der bliver berørt af det. Høringssvar betragtes nemlig ret konsekvent som uvelkommen støj på linjen, og har det med at blive affejet med et skuldertræk og en søforklaring.

Så det er virkelig godt gået.

Forløbet har dog - trods den høje underholdningsværdi og den (indtil videre) fornuftige landing - været dybt pinagtigt.

DET ER DA FINT, at det faktisk kan ske, at politikere erkender deres fejl, og forsøger at rette dem. Men det er jo ikke det, udsættelsen af besparelsen på boligydelsen handler om. Var det så vel, så var der nemlig også en række andre forslag, som skulle trækkes tilbage.

Eksempelvis medfører kontanthjælpsaftalen, som er en af de delaftaler, som indgår i finanslovsaftalen for 2016, at tilskuddet til mentorstøtte afskaffes, selv om det er dokumenteret, at mentorer har stor betydning for en masse mennesker, som af forskellige grunde har svært ved at overskue tilværelsen. Det er dybt angstprovokerende for alle dem, som lige nu har en uundværlig mentor at støtte sig til.

Det er da fint, at det faktisk kan ske, at politikere erkender deres fejl, og forsøger at rette dem. Men det er jo ikke det, udsættelsen af besparelsen på boligydelsen handler om.

Jeg kan også nævne kontanthjælpsloftet, som i lighed med det nu aflyste lovforslag, går ud på at reducere boligstøtten – bare for kontanthjælpsmodtagere. Og det tager endnu hårdere fat end den reduktion, pensionisterne havde udsigt til. Ifølge partierne bag kontanthjælpsaftalen er begrundelsen, at loftet skal ”øge gevinsten ved at tage sig et arbejde”.

POLITIKERNE VED imidlertid godt, at selv om nedsættelsen af boligstøtten vil berøre 30.000 fuldtidspersoner, er det formentlig kun 650 af dem, som kommer i arbejde. Men pyt. Når det handler om at stramme grebet om de arbejdsløse, er vi ikke så nøjeregnende. Så udebliver både ramaskriget og den politiske eftertanke.

Gid det dog var muligt at samle kræfter til en lige så højlydt og uimodsigelig protest på vegne af kontanthjælpsmodtagerne

Det er en stor lettelse for både pensionister og pårørende, at Ældre Sagen har fået politikerne til at stoppe op et øjeblik og tænke sig om. Men gid det dog var muligt at samle kræfter til en lige så højlydt og uimodsigelig protest på vegne af kontanthjælpsmodtagerne.

Med denne absurde sag er det desværre blevet tydeligere end nogensinde, at når det handler om de arbejdsløse, som har mest at slås imod og mindst at gøre godt med, er der ingen kære mor. Ingen Ældre Sag. Og ingen Thulesen Dahl.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Bettina Post

Født 1961 i Søllerød. Uddannet socialrådgiver i 1988. Har arbejdet i AMU-systemet og i forskellige kommuner både med udsatte børn og familier og med beskæftigelsesrettede indsatser frem til 2004, hvor hun blev næstformand i Dansk Socialrådgiverforening. Fra 2008 til 2012 var hun formand. I dag er hun chefkonsulent på Professionshøjskolen Metropol, Institut for Socialt Arbejde. Har to voksne sønner og bor i Herlev.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.