Betalingsapps udfordrer sikkerheden

Vores skødesløse brug af mobilen udfordres, når vi får et hav af betalingsmuligheder som apps, mener eksperter.
Med fire cifre kan du tilgå din konto via MobilePay. Det stiller krav til vores omgang med mobilen, som vi ikke tager seriøst, mener ekspert.
Med fire cifre kan du tilgå din konto via MobilePay. Det stiller krav til vores omgang med mobilen, som vi ikke tager seriøst, mener ekspert. Foto: Davali Philip/DAVALI PHILIP

Din smartphone kan efterhånden helt erstatte din computer.

Senest har Nets lanceret en Betalingsservice-app, som lader dig betale nye regninger og tilmelde regninger til automatisk betaling direkte fra mobiltelefonen. Og fra efteråret rykker dankortet også over på mobilen.

Betalingsmulighederne bliver bare bedre og bedre, og mere mobilvenlige, men følger sikkerheden også med?

Henrik Larsen, som er chef for sikkerhedstjenesten DKCERT, er skeptisk.

- Med alle disse muligheder bliver det en balancegang mellem brugervenlighed og sikkerhed, hvor brugervenligheden har det med at vinde hver gang, siger han.

Med det mener Henrik Larsen, at vi nu går rundt med en mobil i lommen, hvor der er nem og hurtig adgang til vores private oplysninger, ikke mindst vores kontooplysninger.

På den måde kan vi betale ved blot at indtaste en kode, der typisk er fire tal, eksempelvis når man bruger appen MobilePay.

Blandt de mere positive over for de mange nye betalingsløsninger finder man TV2's teknologiekspert, David Guldager, som glæder sig over, at flere og flere af de nødvendige ting nu rykker ind på mobilen.

- Jeg synes, det er smart, at jeg kan ordne ting på eksempelvis betalingsservice nu, uden at jeg skal tænde min computer først, siger han.

Han mener at sikkerhedsniveauet faktisk er hævet i takt med brugervenligheden.

- Når man først skal taste telefonens kode og derefter en selvvalgt kode til en betalingsapp, taster man jo en kode mere, end man gør med en pinkode, forklarer han.

Fra juni bliver det også muligt for NemID-brugere at nøjes med at bruge fire tal som NemID-adgangskode i stedet for en adgangskode på minimum seks blandede tal og bogstaver, som var kravet tidligere.

Og der lurer et fareelement, når adgangskoden bliver så enkel, mener Henrik Larsen.

- Det ville ikke undre mig det fjerneste, hvis mange folk valgte den samme kode til flere af disse betalingsfunktioner. Erfaringen viser, at vi fortrækker det magelige, nemme valg, forklarer han.

Mens man typisk er opmærksom på, om nogen står i nærheden af os, når vi trykker vores pinkode, har vi det med at benytte vores mobil over alt i det offentlige rum.

- Jeg kan jo se, hvordan folk tror, at toget og bussen er private rum på den måde, de bruger deres mobil. Jeg tror, det bliver nemmere for tyve at lure disse koder og så stjæle telefonen bagefter, siger Henrik Larsen.

David Guldager medgiver også, at sikkerheden kan optimeres.

- Vi mangler stadig at få det system indført, som Android Pay og Apple Pay bruger, hvor koden til netbank-appen er dit fingeraftryk. Det ville optimere sikkerheden, men det skal nok komme, vurderer han.

Og selv om det bliver nemmere at få adgang til NemID, er sikkerheden ifølge Nets stadig på samme niveau, eftersom der fortsat skal anvendes nøglekort, når brugeren logger på hos offentlige myndigheder og i forbindelse med pengeoverførsler.

Både Henrik Larsen og David Guldager er enige om, at mængden af phishing-forsøg via mail og sms vil stige i takt med, at vi får nemmere adgang til betaling på mobilen.

Det gælder beskeder, der til forveksling ligner beskeder fra Nets eller din bank.

- Fælles er dog, at de kræver, at man trykker sig videre til en side, hvor man så skal indtaste oplysninger. Det skal man selvfølgelig aldrig gøre, siger David Guldager.

Sikkerhed på mobilen:

- Giver betalingsappen dig mulighed for at lave en kode på mere end fire cifre, en såkaldt totrinsbekræftelse, skal du altid vælge det.

- Når du taster din kode på mobilen, skal du tænke over, hvor du er i det offentlige rum.

- Tag aldrig billede af din NemID med mobilkameraet, selv om det er nemmere end at medbringe kortet.

- Har du en mobil med en fingerskanner, f.eks. en iPhone, virker den også til apps som Mobilepay og E-boks, hvilket øger sikkerheden.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.