Bestyrket mistanke: Kvinder får kræft af at bo sammen med asbestarbejdere

51 procent af kvinderne i ny undersøgelse har fået lungehindekræft, fordi deres fædre, brødre eller ægtemænd kom hjem med asbest på arbejdstøjet.
51 procent af kvinderne i ny undersøgelse har fået lungehindekræft, fordi deres fædre, brødre eller ægtemænd kom hjem med asbest på arbejdstøjet.
51 procent af kvinderne i ny undersøgelse har fået lungehindekræft, fordi deres fædre, brødre eller ægtemænd kom hjem med asbest på arbejdstøjet. Foto: Scanpix

Mistanken om, at kvinder kan have fået lungehindekræft, fordi de har boet sammen med asbestarbejdere, er bestyrket.

Det skriver DR Nordjylland.

Forskere fra Aalborg Universitetshospital har udvidet undersøgelsen af en række nordjyske kvinder med den dødelige sygdom.

Dobbelt så mange kvinder er undersøgt, og denne gang er resultatet endnu mere markant.

Undersøgelsen viser, at 51 procent af kvinderne har fået lungehindekræft, fordi deres fædre, brødre eller ægtemænd kom hjem med asbest på arbejdstøjet.

De første resultater - tilbage fra september måned - sagde 46 procent.

Udsat for asbest

- De her data bestyrker vores hypotese. Der er ikke så meget tvivl. Der ER en sammenhæng, konstaterer Ulla Møller Weinreich, som er en af vejlederne på projektet.

Og forskerne fortsætter med undersøgelsen, fortæller Vasiliki Panou til DR Nordjylland:

- Desværre tror jeg, at jo flere vi undersøger, jo flere finder vi.

Ud af nu 45 kvinder med lungehindekræft, havde 23 af dem fået sygdommen, fordi de var blevet udsat for asbest pga. deres pårørendes arbejde.

Undersøgelsen peger på, at det blandt andet har været når kvinderne har vasket mændenes arbejdstøj, at de er blevet udsat for asbesten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.