Beskyt havens sødeste dyr mod kulden

Har du små hjælpere i haven i form af fx spidsmus og pindsvin, så se her, hvordan du hjælper dem med at klare sig vinteren over
Pas på de små pindsvin i kulden.
Pas på de små pindsvin i kulden. FOTO: Scanpix

Af Susie Helsing Nielsen og Anita Banner, Isabellas.dk, Aller Media

I haven findes mange nyttedyr og hjælpere, der sørger for at holde den i balance. Om vinteren har nyttedyrene gavn af vores hjælp, så de overlever. Til gengæld yder de os stor hjælp med at holde skadedyrene som snegle, larver og lus væk til næste vækstsæson.

Fugle er gode nyttedyr og hjælpere

Fuglene er et vigtigt nyttedyr i haven. Om sommeren spiser de uendelige mængder af skadedyr, og om vinteren udrydder de alt, hvad de kan finde af insekter, som kan udgøre en kommende plage.

Giv fuglene gode muligheder for at overvintre ved ikke at rydde op i haven. Jo mere vissent plantemateriale der er, jo flere steder kan fuglene lede efter føde i form af insekter. Lad derfor stauderne stå med visne toppe vinteren igennem, og lad løvet fra træer og buske ligge på jorden (dog ikke på græsplænen).

Fuglene har brug for gode sovesteder. Sæt derfor redekasser beregnet til forskellige fugle op rundtomkring i haven, og tøm gamle redekasser, som er fulde af utøj. Har du ikke allerede et foderbræt, vil det være en god idé at sætte et op, så du kan fodre fuglene hele vinteren. Husk også et lille fuglebad med frisk vand. Sørg for at fjerne isen om vinteren, så fuglene kan slukke tørsten.

Sådan undgår du at sne og salt ødelægger din have til vinter: Se hvordan på Isabellas.dk

Beskyt frysende pindsvin

Pindsvin er ikke bare nuttede at se på, de er utrolig effektive sneglespisere. Men de bryder sig ikke om frost. Lav derfor en eller flere store kvasbunker rundtomkring mellem havens buske, så pindsvinene bliver i din have, når de skal finde et vinterhi. Du kan også købe nogle fine pindsvinebo, som ser meget dekorative ud. Vigtigst er det, at boerne er uden bund, så pindsvinene kan søge længere ned i jorden, hvis det bliver for koldt – ellers vil de dø af kulde.

Huskeliste til haven inden frosten sætter ind: Se hvordan du frostsikrer på Isabellas.dk

Spidsmus jæger insekter

Man må endelig ikke forveksle mus med spidsmus. Mus er gnavere, mens spidsmus er insektdræbere – og de kan faktisk også spise almindelige mus og er dermed rigtig gode nyttedyr. Deres glubende appetit gør, at de ikke er kræsne, så har du spidsmus i haven, vil de lystigt jage både orme, bænkebidere, snegle og larver.

Vil du tiltrække spidsmus og give dem et sted at være vinteren over, skal din have ikke være alt for friseret. Spidsmus kan nemlig bygge rede på jorden mellem visne blade og under grene. Reden er rund og bygget af græs, tørre blade og mos.

Lækker, lun hygge: Se, hvordan du laver blødende chokoladekage på Madogbolig.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.