Beskyt børnene mod hormonkemi i tyggegummi

To ud af tre stykker tyggegummi i Danmark indeholder E320 eller E321, som frygtes at være kræftfremkaldende. Men mængden er tilladt af EU.
- Vores klare anbefaling er, at gå uden om tyggegummi med hormonforstyrrende stoffer, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.
- Vores klare anbefaling er, at gå uden om tyggegummi med hormonforstyrrende stoffer, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Foto: Colourbox/free

De færreste danskere tænker over, hvad de rent faktisk tygger på, når de propper et stykke tyggegummi i munden. Størstedelen af tyggegummiet i butikkerne indeholder stoffer, der frygtes at have en hormonforstyrrende og sågar kræftfremkaldende effekt.

- Vores klare anbefaling er, at gå uden om tyggegummi med hormonforstyrrende stoffer, for vi kender ikke konsekvensen på længere sigt. Vi kender heller ikke "cocktail-effekten," altså hvordan stofferne helt præcist reagerer i kontakt med andre stoffer, når vi indtager dem, lyder rådet fra Claus Jørgensen, som er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

BHA og BHT, også kendt som E320 og E321, er såkaldte antioxidanter, der bliver brugt til at få tyggegummi til at holde længere, selv om begge stoffer har vist sig at være hormonforstyrrende i dyreforsøg.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 150 slags tyggegummi på det danske marked, og der blev fundet BHA eller BHT i 92 af disse. Værst stod det dog til med de typer tyggegummi, der er henvendt specifikt til børn. Her viste tre ud af fire pakker børnetyggegummi sig at indeholde BHA/BHT.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er der ingen grund til at være direkte bekymret over indholdet af hormonforstyrrende stoffer, fordi mængden holder sig under EU's tilladte grænseværdi. Derfor vil Sundhedsstyrelsen ikke advare mod tyggegummi med BHA/BHT.

- Indholdet af de mistænkte stoffer er vurderet til at være så småt, at det ikke har skadelig effekt. Men derfor kan man jo godt ønske at undgå kemien i tyggegummiet ud fra et forbrugermæssigt perspektiv, lyder det fra Mette Christiansen, bromatolog hos Kemi og Fødevarer, Sundhedsstyrelsen.

Hvis du hører til dem, der ønsker at komme helt uden om de hormonforstyrrende stoffer, så skal du fremover blot kigge på varedeklarationen på pakken og se, om der er BHA/BHT eller E320/E321 i dit eller dine børns tyggegummi.

- Det er ikke nødvendigt at droppe tyggegummi fuldstændigt, for der findes stadig en masse forskellige typer, der bliver lavet uden de hormonforstyrrende stoffer, siger Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.


Faktaboks: Sådan testede Tænk

Forbrugerrådet Tænk Kemi købte i alt 150 forskellige typer tyggegummi:

- 92 af disse indeholdt BHA(E320) eller BHT(E321), som mistænkes for at være hormonforstyrrende og i værste fald kræftfremkaldende.

- 58 pakker var helt uden BHA/BHT.

- 54 af de 150 pakker var målrettet til børn. 41 af disse indeholdt BHA/BHT.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.