Beskyldte syge for at fake: Dømt psykiater smed om sig med sjælden diagnose

En psykiater har udstyret en række borgere i Esbjerg Kommune med en sjælden diagnose. Den selvsamme diagnose, som han for nyligt blev dømt til at betale erstatning for til en kvinde, som dermed blev fastholdt på kontanthjælp.
Den dømte psykiater var meget glad for at give diagnosen "sygdomsefterligning". Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre.
Den dømte psykiater var meget glad for at give diagnosen "sygdomsefterligning". Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Scanpix / modelfoto

Mindst 38 ud af 114 borgere i Esbjerg Kommune er af den dømte psykiater Piet Casier udstyret med den yderst sjældne diagnose "sygdomsefterligning", skriver Fagbladet 3F.

Ifølge en aktindsigt har Esbjerg Kommune fra 2007-2008 brugt den nu dømte psykiater til at udstede 114 speciallægeerklæringer. I en tredjedel af erklæringerne - 38 ud af 114 - optræder diagnosen sygdomsefterligning.

Det er den samme diagnose som Piet Casier i juni i år sammen med Norddjurs Kommune blev dømt til at betale erstatning for til en kvinde, som på grund af diagnosen blev fastholdt på kontanthjælp.

38 tilfælde af diagnosen sygdomsefterligning fra en enkelt læge i løbet af 14 måneder i en kommune med 92.000 indbyggere er et meget højt antal. Det mener ekspert Emma Rehfeld, der er overlæge og speciallæge i psykiatri på Forskningsklinikken for Funktionelle lidelser, Aarhus Universitetshospital.

- Det er en diagnose, som bliver brugt rigtig, rigtig sjældent i Danmark. Vi er meget skeptiske over for brugen af diagnosen så mange gange, siger Emma Rehfeld, der mener, at psykiateren ved hjælp af diagnosen prøver at tegne et negativt billede af patienterne.

- Så kommunerne på den måde kan slippe for at tage borgerne alvorligt, fordi de ifølge diagnosen jo lyver. Det er meget alvorligt, det der er sket ude i kommunerne med Piet Casiers diagnoser, siger Emma Rehfeld.

Esbjerg Kommune har brugt 1.278.875 kroner på speciallægeerklæringer fra Piet Casier. Direktør i Esbjerg Kommune, Borger og Arbejdsmarked Lise Willer har ikke umiddelbart nogle kommentarer til Piets Casiers brug af diagnosen sygdomsefterligning. Men hun oplyser, at kommunen har besluttet at gennemgå samtlige sager efter sommerferien.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra Piet Casier.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.