Bertel Haarder takker af efter 7906 dage som minister

I oktober blev Bertel Haarder den længst siddende minister i danmarkshistorien, men mandag måtte han takke af.

Der er ikke fundet plads i den nye trekløverregering til den afgående kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V).

Han er den længst siddende minister i danmarkshistorien, siden systemskiftet i 1901 da parlamentarismen blev indført.

I oktober slog han den tidligere ministerrekord på 7852 dage. Den blev sat af socialdemokraten Kristian Bording, der var landbrugsminister under både Stauning, Buhl, Scavenius og Hedtoft.

Men den langtidsholdbare Venstre-mand må afgive sin plads til Mette Bock (LA). Hun bliver ny kultur- og kirkeminister, da Liberal Alliance og De Konservative træder ind i regeringen.

Bertel Haarder debuterede 1982 som undervisningsminister under statsminister Poul Schlüter (K). Han fik over ti år på posten og gik af sammen med Schlüter i 1993 efter tamilsagen.

Han kom tilbage i 2001 som integrations- og europaminister under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V. Han fortsatte under hans efterfølger Lars Løkke Rasmussen (V) i over ti år indtil 2011.

Da Lars Løkke Rasmussen i 2015 genvandt regeringsmagten, var Haarder atter at finde på ministerlisten som kultur- og kirkeminister.

Haarder huskes nok bedst som undervisningsminister gennem mere end 15 år.

Blandt hans bedrifter var afskaffelsen af "Klassens time".

Haarder var også initiativtager til Folkemødet på Bornholm, som han blev inspireret af efter et besøg på Almedalsugen på Gotland.

Senest har han som kulturminister taget initiativ til en såkaldt Danmarkskanon, som er en samling af bud på landets ypperste kulturelle værdier.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.