Berørt Barroso tager afsked med Kommissionen

Efter 10 år som kommissionsformand ser José Manuel Barroso tilbage i en tale til Europaparlamentet.
José Manuel Barroso holdt tirsdag sin sidste tale efter ti år som formand for EU-Kommissionen.
José Manuel Barroso holdt tirsdag sin sidste tale efter ti år som formand for EU-Kommissionen. Foto: Unger Anthon/free

I en engageret sidste tale fuld af følelser sagde José Manuel Barroso tirsdag farvel til EU-Parlamentet efter 10 år som formand for EU-Kommissionen.

I talen fokuserede portugiseren blandt andet på, at EU under hans to formandsperioder har været underdrejet af en række kriser: En konstitutionel, en økonomisk og en geopolitisk.

- Vi har næsten fordoblet antallet af medlemmer fra 15 til 28 lande under krisen. Findes et bedre bevis, siger José Manuel Barroso med henvisning til et sundt og stærkt EU.

- Jeg ved godt, at nogle vil sige, at det ikke tæller. De idealiserer fortiden og mindet om et hyggeligt Europa, dengang halvdelen af det europæiske kontinent var under totalitært, kommunistisk styre.

Portugiseren, der blev formand i 2004 for den første af sine to kommissioner, brugte også talen på at rose sig selv og sine kommissærer.

- Unionen er i dag bedre rustet til finansielle kriser. Vi skal ikke glemme, hvor vi stod. Vi var tæt på bankerot, siger Barroso.

- Jeg er også ekstremt stolt over, at min kommission satte klimaet øverst på dagsordenen.

Portugiseren lagde vægt på, at han for en sjælden gangs skyld talte uden skriftligt forlæg, da det var hans "sidste ord i parlamentet."

Der har været problemer undervejs i samarbejdet med Europaparlamentet, nævnte Barroso, men gik straks videre til at slå fast, at de to EU-institutioner trods disse vanskeligheder altid har fundet en løsning.

- Et af de mest stærke øjeblikke var, da jeg sammen med EU-præsident Herman Van Rompuy og parlamentsformand Martin Schulz var med til at modtage Nobels fredspris på vegne af EU-unionen.

- Det var en stærk påmindelse fra det internationale samfund om, at vi har en rolle, og at det er meget vigtigt, hvad vi gør, siger Barroso.

Barrosos mandat udløber med udgangen af oktober, og det ventes, at den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, er klar til at tage over 1. november.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.