Berlau om sags-koks i kommuner: Hvad sagde jeg!

Det tager kræfter at gennemgå 150.000 kontanthjælpssager.
- Det vil være helt urimeligt at skælde kommunerne ud over, at de ikke har tilrettelagt en totalt gnidningsfri proces i betragtning af, at tidsfristen har været så ufattelig kort. Dermed ikke sagt at det er problemfrit. Arbejdspresset er enormt højt, siger Majbrit Berlau.
- Det vil være helt urimeligt at skælde kommunerne ud over, at de ikke har tilrettelagt en totalt gnidningsfri proces i betragtning af, at tidsfristen har været så ufattelig kort. Dermed ikke sagt at det er problemfrit. Arbejdspresset er enormt højt, siger Majbrit Berlau. Foto: Scanpix/arkiv

Socialrådgiverne risikerer at knække nakken!

Sådan lød advarslen tilbage i februar måned fra formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, efter det kom frem, at 150.000 kontanthjælps-sager skal ekspederes manuelt. 

Årsagen er indførelsen af det nye kontanthjælpsloft, der snart træder i kraft. Det store ekstraarbejde i disse måneder får lige nu ventetiderne på de enkelte sager til at vokse i kommunerne - og presset vokser på socialrådgivernes skuldre.

Majbrit Berlau er ikke overrasket.

- Kommunernes situation lige nu er præcis, som jeg forventede, da jeg advarede politikerne om det arbejdspres, der opstår, når man så hurtigt skal gennemgå så mange sager, siger Majbrit Berlau.

"Arbejdspresset er enormt højt"

Hun fortsætter:

- Det vil være helt urimeligt at skælde kommunerne ud over, at de ikke har tilrettelagt en totalt gnidningsfri proces i betragtning af, at tidsfristen har været så ufattelig kort. Dermed ikke sagt, at det er problemfrit. Arbejdspresset er enormt højt, og det, vi hører, er, at det først er nu, borgerne får reel orientering - også dem, der 1. juli skal sættes ned på integrationsydelse, siger Majbrit Berlau. 

Helle Linnet er formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark.

Hun fortæller, at hendes medlemmer i landets kommuner må tænke kreativt for at klare det ekstra arbejdspres: Andre samtaler udskydes, medarbejdere overflyttes, ferie aflyses og medarbejdere må arbejde over.

- Dermed ikke sagt, at der ikke er gode intentioner i loven. Men man skal huske, at dem ude i jobcentrene virkelig har et stort arbejde med at nå de intentioner, siger Helle Linnet. 

Der følger 4,3 millioner kroner med til opgaven i 2016 til fordeling mellem landets 98 kommuner. Og det er op til hver enkelt kommune at finde en måde at klare ekstra-arbejdet på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.