Berlau om afskaffelse af revalidering: Giver ikke mening

Regeringen vil afskaffe ordningen for revalidering. Men det er helt ude i skoven, mener socialrådgivernes formand.
Revalideringsredskabet er et af de redskaber, der rent faktisk virker, lyder det fra formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.
Revalideringsredskabet er et af de redskaber, der rent faktisk virker, lyder det fra formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau. Foto: Scanpix

Fra juli 2017 skal det ikke længere være muligt at få tilkendt revalidering.

Regeringen ønsker nemlig helt at afskaffe ordningen, som blandt andet gør det muligt at blive omskolet, hvis ens arbejdsevne bliver begrænset. Det fremgår af den 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lancerede tirsdag.

Men at droppe muligheden for revalidering giver ikke mening, fastslår formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

- Det er en meget dårlig idé, for revalideringsredskabet er et af de redskaber, der rent faktisk virker. Derfor er det rigtig kedeligt, at man nedlægger et redskab, der kan give folk nogle nye muligheder i stedet for udelukkende at lade dem stagnere i et ydelsessystem, som bliver mere og mere presset, siger hun til Avisen.dk.

Dokumentation for virkning

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet kommer næsten hver tredje i almindelig beskæftigelse tre år efter, de har været igennem et forløb med revalidering, skriver Fagbladet 3F.

Ifølge Majbrit Berlau er der da også mange faglige argumenter for at bruge ordningen.

- Revalideringen kan bruges til nogle af de mennesker, som vil have andre problemer end ledighed. For eksempel fordi de er nedslidte i den jobfunktion, de indtil videre har bestredet, eller fordi de har været i en meget svær social situation gennem en årrække, siger hun.

Få tilkendes revalidering

Gennem de sidste 10 år er antallet af danskere, der får tilkendt revalidering, faldet. Mens der i 2005 var næsten 30.000 borgere i et revalideringsforløb, var der sidste år kun knap 10.000, viser tal fra jobindsats.dk

Og netop kommunernes faldende brug af revalidering er da også et af argumenterne for at afskaffe ordningen, lyder det fra Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

- Med beskæftigelsesreformen er der blevet udviklet flere tilbud, som retter sig mod den samme gruppe som revalideringsordningen - og dem bruger kommunerne. Det gælder for eksempel løntilskud og virksomhedspraktik. Derfor mener vi, tiden er løbet fra revalideringsordningen, som vi kender den i dag, siger han og tilføjer:

- Vi mener grundlæggende, at man kan bruge pengene i beskæftigelsessystemet bedre end at have en ordning, hvor det særlige er, at man modtager en langt højere ydelse, end man gør i kontanthjælpssystemet eller i ressourceforløb.

Brandhamrende ærgerligt

Men argumentet om, at de indsatser, der kan gennemføres på revalideringsordningen, er blevet tilgængelige via andre ordninger, holder ikke, understreger Majbrit Berlau.

- Det er brandhamrende ærgerligt, at man lukker ordningen og begrunder det med, at ordningen er blevet brugt mindre og mindre, men det er der jo en god grund til, lyder det fra socialrådgivernes formand.

- Man har næsten gjort det til en økonomisk umulighed at bruge ordningen, hvilket for mig er totalt uforståeligt, siger hun.

Revalidering

Hvis du er udsat for en ulykke eller bliver alvorligt syg, så din arbejdsevne bliver begrænset, kan du i dag få tilkendt revalidering. Det betyder, at du kan tage en uddannelse, komme i praktik, optræning eller omskoling på en ydelse, der svarer til dagpenge.

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.