Benny er pensionist, men arbejder også: "Rart at være blandt kolleger"

Benny Jensen havde været pensionist i mindre end en måned, før han trak i arbejdstøjet igen. For selvom man har vinket farvel til arbejdsmarkedet, kan man stadig godt arbejde.
Mange pensionister ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet. En af dem er 65-årige Benny Jensen, der vikarierer på en maskinfabrik.
Mange pensionister ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet. En af dem er 65-årige Benny Jensen, der vikarierer på en maskinfabrik. Privatfoto

I denne uge havde 65-årige Benny Jensen første arbejdsdag på Maskinfabrikken Mølbro i Sorø. For 32 somre siden havde han også første arbejdsdag på selv samme arbejdspladsplads. Forskellen er, at Benny i går startede som seniorvikar og foreløbigt kun har en aftale, der rækker 14 dage ud i fremtiden.

Og det har sine fordele, at vikaren kender stedet. Al oplæring er overflødig. Som vikar former og hærder Benny Jensen metaller ved den samme ovn, som han har betjent i mange år.

- Det har været en let første arbejdsdag, for jeg er jo fuldstændig vant til at stå her. Jeg står samme sted, som jeg sluttede, så det er der ikke de store problemer i, siger Benny Jensen til Avisen.dk.

Virksomheder glemmer seniorer

Udover Benny Jensen er der også flere tidligere ansatte tilknyttet som vikarer på maskinfabrikken. Og i ledelsen  er de godt tilfreds med seniorordningen.

Men det er langt fra alle virksomheder, der er opmærksomme på det potentiale, der kan være i at hyre pensionister. Der er nemlig et større udbud end efterspørgsel af arbejdskraft over 60 år. Det skyldes, at virksomhederne glemmer at tænke ældre ind i deres rekruttering, viste undersøgelsen 'Tilbage til arbejdsmarkedet' fra Deloitte tilbage i 2012.

I Århus Kommune går man forrest i indsatsen med at udnytte de ældres arbejdskraft. Kommunen har etableret en særlig rådgivningsenhed, En3Karriere, som blandt andet skal få flere virksomheder til at ansætte seniorer.

Godt at se de gamle kolleger

Folkepensionister må årligt tjene 60.000 kroner før skat, uden at det går ud over folkepensionen. For Benny Jensen er det nu ikke de ekstra penge, der motiverer ham – men derimod den sociale gevinst.

- Det er rart at komme tilbage, for derhjemme går jeg alene, så der er der ikke rigtig nogen at snakke med. Men her får man jo snakket lidt med de gamle kolleger igen, siger han.

Beslutningen om at stoppe med at arbejde var ikke nem, og derfor passer det ham godt, at han af og til kan komme på fabrikken uden at være fastansat.

Men selvom Benny Jensen nu er pensioneret, slipper han ikke for de kammeratlige drillerier, som han kender fra sin tid på fabrikken.

- Da jeg mødte ind, var der da flere kolleger, der kom over og hilste og jokede med, at de ikke kunne komme af med os pensionister, siger han.

Men det er ikke kun pensionisterne, der får gavn af ansættelserne. Også for virksomhederne kan seniorerne gøre noget godt for trivslen på arbejdspladsen.

Virksomheder, der har pensionister ansat, oplever, at de ældre bidrager til en positiv stemningen på arbejdspladsen, fordi de ofte er stabile, fleksible og erfarne. Det viste undersøgelsen fra Deloitte.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.