Bekymret Johanne: Tusindvis af børn ender i fattigdom

Johanne Schmidt-Nielsen er "meget bekymret" over konsekvenserne for børnene af regeringens kontanthjælpsloft. Det samme er både Børns Vilkår og LO.
- Jeg er meget bekymret over konsekvenserne for de allerfattigste, siger Johanne Smidt-Nielsen.
- Jeg er meget bekymret over konsekvenserne for de allerfattigste, siger Johanne Smidt-Nielsen. Foto: Scanpix arkiv

- Jeg er meget bekymret over konsekvenserne for de allerfattigste. Kombinationen af et kontanthjælpsloft og 225-timers reglen vil sende tusindvis af børn ud i absolut fattigdom, hvor der ikke er råd til legetøj, sko eller fødselsdage med kammeraterne.

Sådan siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) i en pressemeddelelse, efter beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) i dag har præsenteret regeringens nye kontanthjælpsloft.

Hun beklager samtidig, at kontanthjælpsreformen fratager kontanthjælpmodtagere retten til ferie. For det falder igen tilbage på børnene, pointerer hun.

Siden 2012 har kontanthjælpsmodtagere haft mulighed for at holde fem ugers ferie, når de har modtaget kontanthjælp i 12 måneder. Det skal være slut nu, mener regeringen.

Børn kommer ikke på ferie

Og Johanne Schmidt-Nielsen er langt fra den eneste, der advarer om, at regeringens kontanthjælpsloft risikerer at gå hårdt ud over børnene i kontanthjælpsfamilier.

Både LO og Børns Vilkår har i dag, fredag, været ude og advare mod de mulige konsekvenser for børnene.

- Vi ved, at det går ud over børnene i de familier, der bliver ramt af det her, og det vil betyde, at flere børn kommer til at leve i fattigdom. Det er der ingen tvivl om, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl til Ritzau.

De ændrede ferieregler skaber ekstra bekymring hos Børn Vilkår.

- Det betyder, at der er nogle børn, som ikke oplever at holde ferie. Der sker ikke noget nyt i dagligdagen, og børnene ender måske med at sidde i en institution hele året rundt, siger Rasmus Kjeldahl.

I LO mener man ikke, at et kontanthjælpsloft har potentiale til at få særligt mange i arbejde. Til gengæld gør det livet hårdere for dem, der i forvejen har det svært - heriblandt børnefamilierne.

- Samlet er der et meget lille potentiale for at få flere i arbejde ved at skære i ydelserne. Til gengæld vil det svække grupper, der i forvejen har det svært - og ikke mindst børnene i de pågældende familier, skriver Ejner K. Holst fra den politiske ledelse i fagforbundet LO i en pressemeddelelse.

Svært at opretholde et almindeligt liv

Og det er ikke kun på politisk niveau, børnene bliver taget i forsvar.

Professor i samfundsvidenskab Bent Greve mener især det er forældrenes manglende ret til ferie, der går ud over børnenes velbefindende.

- Der er nogle familier og nogle børn, der bliver ramt, fordi de ikke engang kan opleve fornemmelsen af, at der er noget, der hedder ferie. Det bliver sværere at opretholde muligheden for at have et almindeligt liv på linje med andre, når man ikke engang har mulighed for at holde en ferie, siger han til Ritzau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.