Danmarks nye fattige - hvor skal de bo?

Bekymret Gitte om nyt kontanthjælpsloft: Jeg kan blive nødt til at flytte

Kontanthjælpsmodtageres rådighedsbeløb sænkes med op mod flere tusinde kroner. En af dem, der risikerer at blive ramt, er Gitte Holm Nielsen.
Kontanthjælpsmodtageren Gitte Holm Nielsen mener, det er fuldstændig åndssvagt, at regeringen vil straffe hende, hvis hun ikke arbejder 225 timer om året. 
Kontanthjælpsmodtageren Gitte Holm Nielsen mener, det er fuldstændig åndssvagt, at regeringen vil straffe hende, hvis hun ikke arbejder 225 timer om året.  Privatfoto.

Regeringen og de borgerlige partier har onsdag landet en aftale om det såkaldte moderne kontanthjælpsloft.

I blå blok er man blevet enige om, at der med loftet skal sættes en grænse for, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser - dog fraregnet børnepenge.

Men den 31-årige kontanthjælpsmodtager Gitte Holm Nielsen, der bor lidt udenfor Ringsted, er langt fra begejstret for den nye kontanthjælpsaftale.

Som ufaglært har hun svært ved at finde job. Og derfor har hun blandt andet ikke meget til overs for den nye regel om, at alle nu skal arbejde mindst 225 timer i løbet af et år for at undgå lavere ydelser.

- Det er fuldstændig åndssvagt, for hvor skal vi få de job fra, så vi kan skrabe 225 timer sammen? Det vil presse mig psykisk hele tiden at skulle rende og tænke, at nu skal jeg finde 225 timers arbejde, siger hun til Avisen.dk.

Kontanthjælpsmodtagere bliver hverken mere raske eller motiverede af konstant at skulle være bange for ikke at få 225 timers arbejde, mener hun.

Benspænd for de svageste

Gitte Holm Nielsen har dårlig ryg og kroniske smerter i led og muskler. Derfor kan hun ikke arbejde på fuldtid eller med hårdt fysisk arbejde, fortæller hun.

For tiden sætter hun cremer og parfumer på hylderne i Føtex i Ringsted. Det gør hun tyve timer ugentligt som en del af en virksomhedspraktik.

Hun er dog stadig på kontanthjælp, som hun har været siden 2007, hvor det ikke lykkedes hende at få en elevplads på et kontor.

Som enlig forsørger til en dreng på 11 år, får hun udover børnebidrag omkring 11.00 kroner efter skat hver måned, fortæller hun.

Men hvis det fremover ikke lykkes hende at få arbejdet 225 timer på et år, bliver hendes kontanthjælp skåret med 1.000 kroner per måned.

- Med det nye kontanthjælpsloft forsætter regeringen med at spænde ben for alle os, der i forvejen har mindst, siger Gitte Holm Nielsen.

Kan være nødt til at flytte

Tanken om at skulle leve for mindre end den kontanthjælp, som Gitte Holm Nielsen får i dag, bekymrer hende en del.

- Det vil stille mig i en rigtig dårlig situation. I dag bor jeg i en billig tre-værelses lejlighed. Men med 1000 kroner mindre vil det ikke kunne løbe rundt, så er jeg nødt til at flytte fra et sted, som både min søn og jeg er glade for, siger hun.

Det er ikke kun enlige som Gitte Holm Nielsen, der kan blive ramt af den nye 225-timers regel.

Den gælder også for ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp. De skal begge have 225 timers arbejde inden for et år, ellers forsvinder den enes kontanthjælp.

Lettet på trods af mindre ferie

Som en del af aftalen får kontanthjælpsmodtagerne også mindre mulighed for at holde ferie.

Før måtte de holde fem ugers ferie. Med de nye regler kan de holde fire uger på et år, men dog højst to ugers sammenhængende ferie.

Stod det alene til regeringen skulle kontanthjælpsmodtagere slet ikke have haft nogle ferieuger, da de således konstant ville stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Gitte Holm Nielsen har været meget urolig for at skulle forklare sin søn, at hun ikke kunne holde ferie med ham.

- Det ville være en kæp i hjulet på vores familieliv. Så jeg er lettet over ikke at miste retten til at holde ferie, siger hun.

Regeringen forventer at kunne spare 530 millioner kroner på kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.