Nye chok-tal

"Bekymrende" sparekrav: Kan koste 1.200 stillinger på hospitalerne

Der er nedskæringer for 1,2 milliarder i regionernes netop aftalte budgetter for næste år. Det kommer til at betyde massive fyringer, frygter FOA.
Især Hovedstadens hospitaler bliver hårdt ramt, og står til at skulle nedlægge 900 stillinger. Her fra Hvidovre.
Især Hovedstadens hospitaler bliver hårdt ramt, og står til at skulle nedlægge 900 stillinger. Her fra Hvidovre. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

De danske regioner risikerer at skulle skære 1200 stillinger på landets hospitaler i 2017.

Det viser en ny opgørelse fra fagforbundet FOA på baggrund af regionernes budgetter for næste år, som netop alle sammen er blevet fastlagt.

- Vi er dybt bekymrede. Ikke bare for de ansatte, der nu får et endnu mere stresset arbejdsmiljø, men også for patienternes sikkerhed. Det er noget, politikerne burde tage meget seriøst, når vi fra de ansattes side igen og igen advarer om risikoen for, at det vil føre til flere fejl og utilsigtede hændelser, når de skal løbe endnu hurtigere ude på hospitalerne, siger formand for FOA's social- og sundhedssektor Karen Stæhr til Avisen.dk.

Skal skære 1,2 milliarder

Regionerne skal finde besparelser for omkring 1,2 milliarder kroner på sygehusenes budgetter for det kommende år. Det fremgår af de enkelte regioners budgetaftaler, som FOA har gennemlæst.

De 390 millioner hentes gennem besparelser på blandt andet indkøb. Men de resterende cirka 785 millioner risikerer regionerne at skulle dække ind ved hjælp af færre medarbejdere.

Når man regner det om med regionernes tal for årsværk, vil det betyde, at hospitalerne skal vinke farvel til cirka 1200 medarbejdere i 2017.

Hos Danske Regioner understreger formand Bent Hansen, at spareplanerne skal sammenholdes med tilskud til regionernes økonomi fra eksempelvis kræftplaner. Derfor kan regionerne ikke på nuværende tidspunkt bekræftet tallet for, hvor mange stillinger, der skal nedlægges.

- Det er rigtigt, at det bliver stramt, og at der vil være nogle steder, hvor vi må nedlægge stillinger. Men vi ved endnu ikke hvor mange og hvor, siger Bent Hansen (S) til Avisen.dk.

Tømt for sosu-assistener

FOA har i opgørelsen lagt de nye besparelser i 2017 sammen med de besparelser på 2017-budgetterne, der bliver overført fra tidligere budgetaftaler. Derfor er tallet højere end hidtil antaget.

Det kommer oven i store sparerunder i 2015 og det fortsatte krav om, at regionerne hvert år skal producere to procent mere uden at få flere ressourcer.

- Fra FOA's side er vi især bange for, at det her vil gå særligt hårdt ud over social- og sundhedsassistenterne. Vi kan se fra tidligere sparerunder, at det især er her, man skærer, og nogle afdelinger er helt tømt for sosu-assistener. Det betyder jo så, at de andre ansatte på hospitalerne skal løse de opgaver, siger Karen Stæhr.

Hovedstaden hårdt ramt

Ser man på de enkelte regioners budgetter, er det Region Hovedstaden, der er hårdest ramt.

Her skal hospitalerne samlet spare for cirka 600 millioner kroner, og det vil give en reduktion på omkring 900 fuldtidsstillinger.

I Midtjylland skal hospitalerne spare 169 millioner, i Nordjylland 102 og i Region Sjælland 28. Kun Syddanmark går helt fri af besparelser i 2017.

- Det giver selvfølgelig et ekstra pres på de ansatte. Besparelserne skyldes kravet om nulvækst og stigende udgifter til eksempelvis medicin og tandlæger, siger Bent Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.