Bekymrede sygeplejersker: Vi har ikke brug for en kold skulder

Landets sygeplejersker giver den nye økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner en kølig modtagelse. Heller ikke lægerne jubler.
Sundhedsvæsenet kæmper ikke kun mod stigende udgifter til medicin. Flere ældre patienter og kronikere og nye behandlingsmetoder presser personalet, der ikke mener den nye økonomiaftale løser op for problemerne.
Sundhedsvæsenet kæmper ikke kun mod stigende udgifter til medicin. Flere ældre patienter og kronikere og nye behandlingsmetoder presser personalet, der ikke mener den nye økonomiaftale løser op for problemerne. Foto: Nikolai Linares, Scanpix/arkiv

I går aftes faldt aftalen om sygehusenes økonomi på plads, og i kølvandet på den meldte fire regioner straks om besparelser, der ligger i omegnen af en milliard kroner tilsammen.

Derfor mener formanden for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen da heller ikke, at aftalen, hvor regionerne får halvanden milliard ekstra til at kompensere for stigende medicinudgifter, er tilstrækkelig til at skabe et ordentligt sundhedsvæsen.

Beskidte hospitaler og patienter der kalder forgæves

Der er nemlig kommet mere travlhed på sygehusgangen, og de mange patienter presser personalet.

I foråret viste en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, at arbejdsdagen er så hektisk, at hver anden sygeplejersker frygter, det kan gå ud over patienterne.

- Historier om beskidte hospitaler, patienter der kalder forgæves efter sundhedspersonale og konsekvenserne af de stigende medicinpriser har den seneste tid vist, hvor presset sundhedsvæsenet er. Det er en udvikling Dansk Sygeplejeråd længe har advaret om, fordi det desværre er sygeplejerskernes hverdag. Sundhedsvæsenet har brug for en økonomisk saltvandsindsprøjtning – ikke en kold skulder, siger Grethe Christensen.

Flere ældre og kronikere lægger pres på

Lægerne er heller ikke begejstrede for den nye aftale. Her peger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing på, at opgaverne i sundhedsvæsenet er blevet tungere:

- Nye lægemidler er ikke alene om at lægge pres på sundhedsvæsnet. Flere ældre og patienter med kroniske sygdomme, nye behandlingsmetoder og nedbringelse af overbelægning koster i sundhedsvæsnet i de næste mange år, siger han.

Venstre lagde i valgkampen op til at tilføre sundhedsvæsnet 2,4 milliarder kroner næste år.

De sundhedsansattes organisationer håber derfor, at regeringen vil levere indfri de politiske løfter og levere den nødvendige saltvandsindsprøjtninge til sundhedsvæsenet med finansloven.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.