Bekymrede grækere tager pengene hjem under madrassen

Græske bankkunder har de seneste tre dage hævet 1,5 procent af, hvad de har haft stående i banken.
Den græske premierminister Alexis Tsipras kan kun se til, mens grækerne i stor stil hiver penge ud af banken.
Den græske premierminister Alexis Tsipras kan kun se til, mens grækerne i stor stil hiver penge ud af banken. Foto: Yorgos Karahalis/AP

De græske banker har haft travlt de seneste dage.

I dagene forud for et måske afgørende møde mellem eurolandenes finansministre torsdag i Luxembourg er der ifølge højtstående bankkilder trukket omkring to milliarder euro ud af bankerne.

Pengene er hævet i dagene mandag til onsdag. Det drejer sig om et beløb, der svarer til det dobbelte af det, Den Europæiske Centralbank har givet bankerne i nødassistance for hele ugen.

Ifølge Reuters udregning svarer det til 1,5 procent af de i alt 133,6 milliarder euro, private og virksomhedskunder havde stående i bankerne ved udgangen af april.

Eurogruppens chef, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, siger på et pressemøde efter sammenbruddet i torsdag aftens gældsforhandlinger i Luxembourg, at han ikke kan bekræfte tallet.

- Men jeg hører det samme. Og det er bestemt bekymrende. Det helt centrale er, at vi får retableret tilliden til Grækenland og det græske samfund og den græske økonomi.

- Det faktum, at folk trækker penge ud af bankerne viser, at de er bekymrede for, hvad fremtiden måtte bringe, siger Dijsselbloem og insisterer på, at det stadig kan lade sig gøre at vende situationen.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.