Barske job-odds for nyuddannede i denne branche

Nyuddannede ingeniører bliver siet fra i jobopslag.
En gennemgang af 200 tilfældigt udvalgte stillingsannoncer rettet mod ingeniører viser, at hovedparten af de ledige job er lukket land for nyuddannede.
En gennemgang af 200 tilfældigt udvalgte stillingsannoncer rettet mod ingeniører viser, at hovedparten af de ledige job er lukket land for nyuddannede. Colourbox / modelfoto

I øjeblikket er der rekordmange ledige stillinger for ingeniører. Samtidig viser de nyeste data fra Arbejdsmarkedsbalancen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at der mange steder i landet er mangel på ingeniører.

Men en gennemgang af 200 tilfældigt udvalgte stillingsannoncer rettet mod ingeniører viser, at hovedparten af de ledige job er lukket land for nyuddannede. Det til trods for, at det netop er dimittenderne, der slås med ledighed. Ingeniørforeningen, IDA har gennemgået 200 jobannoncer. I 172 af annoncerne - svarende til 86 pct. - stod det specifikt, at man søgte efter ansøgere med erfaring. I 14 procent af annoncerne stod der enten specifikt, at nyuddannede burde søge eller også var temaet erhvervserfaring slet ikke nævnt.

Den tendens ærgrer Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA:

- I en perfekt verden havde vi ingen dimittendledighed, og jeg anerkender, at en nyuddannet ingeniør ikke kan gå direkte ind og bestride ethvert job. Erfaring er en vigtig parameter. Men på samme måde, som fx industrien også har en forpligtelse til at sørge for praktikpladser for teknikere og håndværkere, så har ingeniørernes arbejdsgivere også en forpligtelse for at sørge for, at fødekæden holdes i gang. At vi får de unge og kreative kræfter ind og investerer i dem vel vidende, at det kræver noget tid, før vi kan høste det fulde udbytte af deres kompetencer og faglighed, siger han.

- Vi ser heldigvis, at ca. 90 pct. af vores nyuddannede medlemmer har landet et job et år efter, at de har fået eksamensbeviset i hånden. Men der er fortsat en betydelig gruppe tilbage, som vi skal blive bedre til at lukke indenfor. Sagen er, at selv om vi udklækker flere og flere ingeniører år for år, så vil vi stadig ikke kunne følge med efterspørgslen. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade en stor gruppe vidensarbejdere stå tilbage på perronen med fare for at de bliver så desillusionerede, at de måske helt forlader faget eller landet, siger Morten Thiessen.

Ingeniørforeningens seneste dimittendundersøgelse viser, at 61 pct. af de nyuddannede ingeniører og cand.scienter får deres første job via de såkaldte lukkede rekrutteringskanaler, dvs. netværk, headhunting eller som et som et tilbud om job på den virksomhed, de var på som studerende. 33 pct. lander deres første job via en jobannonce på nettet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.