Bare ærgerligt! Rudersdal har lukket lønposen for Sune

Sune Bach er tillidsmand i Rudersdal Kommune, men når det kommer til at forhandle løn, er han nærmest arbejdsløs. Ifølge tillidsmanden har kommunen ikke afsat penge til lokale lønforhandlinger siden 2010.
Sune Bach er tillidsmand for 43 akademikere i Rudersdal Kommune. Kommunen har nogle af landets rigeste indbyggere, men det betyder ikke, at lønkronerne til de kommunalt ansatte sidder løst.
Sune Bach er tillidsmand for 43 akademikere i Rudersdal Kommune. Kommunen har nogle af landets rigeste indbyggere, men det betyder ikke, at lønkronerne til de kommunalt ansatte sidder løst. Henrik Petit

Sune Bach får ikke trænet sine tillidsmands-triceps for tiden. Ikke fordi han er en slapsvans, men fordi der er få lokale lønforhandlinger, hvor han kan lægge arm med cheferne.

Ifølge Sune Bach, der er tillidsmand for 43 akademikere i Rudersdal Kommune, har der kun været enkelte tilfælde af reelle forhandlinger, fordi kommunen ikke har afsat penge til lønstigninger siden 2010.

"Både medarbejderne og cheferne er frustrerede. Medarbejderne føler ikke, at det giver noget at gøre en ekstra indsats. Cheferne føler ikke, at de er i stand til at belønne medarbejderne," siger Sune Bach og uddyber:

"De gør ondt i medarbejdernes faglige stolthed."

Tillidsmanden har flere gange forsøgt at indkalde til forhandlinger, men forgæves.

"Svaret har været, at det kan vi godt, men at der ikke er noget at forhandle om," siger han.

Ny løn spiller fallit

Sune Bach og hans kolleger aflønnes efter et system, der kaldes 'Ny løn'.

Det betyder, at alle får en grundløn, mens tillæg for funktioner, kvalifikationer og resultater skal forhandles på arbejdspladsen.

Læs også: Kommuner fryser lønnen: Ansatte kan tigge om 0 kr.

Men ifølge en rundspørge, som Sune Bachs fagforening - Dansk Magisterforening - har lavet blandt tillidsrepræsentanter, har 37 ud af 85 kommuner ikke afsat penge til lokale lønforhandlinger siden 2012 eller før. 41 har ikke haft generelle lønforhandlinger i to år eller mere.

"Ny løn er ikke en positiv faktor, når det kommer til at skabe arbejdsglæde og motivation. Systemet fungerer ikke, fordi der ikke afsættes penge til tillæg," siger Sune Bach.

Har aldrig prøvet lønforhandling

Tillidsmanden mener ikke, at kommunerne kan blive ved med at lægge lønforhandlingerne på is.

"Vi har nyuddannede, der aldrig har været til en reel lønforhandling, fordi der er så langt imellem dem. Der skal findes en løsning. Spørgsmålet er, om medarbejderne vil blive ved med at gøre så stor en indsats alene for skulderklap," siger han og uddyber:

"Det er som om, at lønnen ligger i en dybfryser. Situationen er i hvert fald fastfrossset."

Sune Bach håber, at Kommunernes Landsforening vil være med til at løse problemet under forårets overenskomstforhandlinger.

"Når kommunerne har sagt a, må de også sige b. Kommunerne er gået med til en overenskomst, der siger, at en del af lønnen skal forhandles lokalt. Derfor må kommunerne også afsætte penge til de lokale lønforhandlinger, ellers er det jo det samme som at holde medarbejderne for nar," siger han.

Kommune: For få lønkroner i spil

Kommunaldirektør Bjarne Pedersen, der er en af Sune Bachs chefer, synes heller ikke, at systemet fungerer.

"Det er jo ikke altid let at skrive ned, at den ene medarbejder sådan set er flittigere end den anden og tager bedre fra. Det er folk ikke interesserede i at få at vide, men det er ofte det, der kan begrunde lokal løndannelse. Så grundlæggende er der for få lønkroner i spil i øjeblikket, og desuden er det stadigvæk for kompliceret at bruge 'Ny løn'," siger han til Magisterbladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.