Bangladesh hænger islamistleder for krigsforbrydelser

Hængning af islamistisk leder i Bangladesh for gamle forbrydelser kan udløse vrede blandt hans tilhængere.
Politi i Bangladesh forsøger at gøre plads til den ambulance, der kører bort med liget af islamistlederen Muhammad Kamaruzzaman. Han blev lørdag hængt for krigsforbrydelser begået for 44 år siden.
Politi i Bangladesh forsøger at gøre plads til den ambulance, der kører bort med liget af islamistlederen Muhammad Kamaruzzaman. Han blev lørdag hængt for krigsforbrydelser begået for 44 år siden. Foto: A.M. Ahad/AP

Den islamitiske oppositionsleder Muhammad Kamaruzzaman blev lørdag hængt i et fængsel i Bangladesh.

Den 63-årige leder af partiet Jamaat-e-Islami blev i 2013 dømt til døden for krigsforbrydelser begået under krigen i 1971, da Bangladesh løsrev sig fra Pakistan.

Henrettelsen af Kamaruzzaman, som var nummer tre i det islamistiske partis hierarki, ventes at udløse vrede blandt hans tilhængere, der har opfordret til generalstrejke.

En domstol har fundet ham skyldig i at have et medansvar for massakren på mindst 120 ubevæbnede bønder under krigen for 44 år siden. Islamisterne ønskede, at fastholde Bangladesh som en del af Pakistan, mens andre dele af landet kæmpede for løsrivelse.

Tre af de kvinder, der mistede deres mænd under de blodige begivenheder, vidnede mod Kamaruzzaman under retssagen i 2013.

EU, USA og flere menneskerettighedsorganisationer havde bedt Bangladesh om ikke at gennemføre henrettelsen.

FN mener, at retssagen mod islamistlederen ikke levede op til internationale standarder for en retfærdig retssag.

Efter henrettelsen, der fandt sted klokken 18.30 dansk tid, lød der fordømmelser fra Jamaat-e-Islami.

Partiet kritiserer "regeringens forudbestemte mord på forfatter, journalist og islamisk lærd" Kamaruzzaman, og partiledelsen opfordrer til generalstrejke mandag.

Det er ikke første gang, partiet oplever et højtstående medlem blive hængt for forbrydelser begået i forbindelse med krigen i 1971.

I 2013 blev Abdul Quader Molla, som var nummer fire i partiet, også dømt skyldig og hængt.

Konflikten i Bangladesh i 1971 er en af de blodigste i historien med omkring tre millioner døde.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.