Ban Ki-moon fyrer FN-leder i Sydsudan efter svigt

FN's fredsbevarende styrker formåede i juli ikke at beskytte civile under uro ifølge ny undersøgelse.
FN's generalsekretær, sydkoreaneren Ban Ki-moon, har fyret lederen af FN's fredsbevarende styrker i Sydsudan. En ny undersøgelse viser, at styrkerne ikke levede op til deres ansvar under uroligheder i juli.
FN's generalsekretær, sydkoreaneren Ban Ki-moon, har fyret lederen af FN's fredsbevarende styrker i Sydsudan. En ny undersøgelse viser, at styrkerne ikke levede op til deres ansvar under uroligheder i juli. Foto: Don Emmert/AFP

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har fyret den kenyanske chef for FN's fredsbevarende styrker i Sydsudan.

Det oplyser FN-talsperson Stephane Dujarric.

Fyresedlen kommer, efter at en uafhængig undersøgelse har konkluderet, at de fredsbevarende styrker ikke formåede at beskytte civile under uroligheder i Sydsudans hovedstad, Juba, i juli.

Urolighederne fandt sted ved et hotel omkring en kilometer væk fra et FN-område i landet. Hotellet blev angrebet af sydsudanske regeringsstyrker.

- Under angrebet blev civile udsat for og var vidner til store brud på menneskerettigheder, herunder drab, intimidering, seksuelle forbrydelser og handlinger, der kan sidestilles med tortur, begået af bevæbnede regeringssoldater, lyder det i undersøgelsen.

I undersøgelsen har uafhængige personer gransket, hvordan de fredsbevarende styrker håndterede flere dages kampe i Juba. Der var tale om et opgør mellem præsident Salva Kiirs styrker og soldater, der kæmper for rivalen Riek Machar.

Og konklusionen er ikke til at tage fejl af:

- Mangel på lederskab fra nøglepersonale kulminerede i et kaotisk og ineffektivt svar på volden, lyder det.

Der blev blandt andet givet modstridende ordrer igennem forløbet, står der i rapporten.

Efter flere års borgerkrig underskrev præsident Salva Kiir og oprørsleder Riek Machar en fredsaftale i august 2015. Den indebar, at Machar skulle være vicepræsident.

Men aftalen brød sammen i juli, og hundredvis af mennesker blev dræbt under nye sammenstød.

Titusinder er dræbt, og 2,5 millioner er drevet på flugt i borgerkrigen, som brød ud i 2013 i den unge nation. Over seks millioner mennesker i området er afhængige af nødhjælp.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.