Bævere i Nordjylland efter 1000 års fravær

Det er ganske vist: Bæverne er tilbage i det nordjydske.
Denne charmerende fyr har artsfæller i Nordjylland. det er der nu fundet talrige beviser på.
Denne charmerende fyr har artsfæller i Nordjylland. det er der nu fundet talrige beviser på. Scanpix - arkivfoto

Efter omkring 1000 års fravær har flere bævere med sikkerhed slået sig ned i det vestlige Himmerland. Det skriver NORDJYSKE Medier.

Den sidste danske bæver fik et spyd i nakken for ca. 1000 år siden. Men i 1999 blev der sat 18 tyske bævere ud i Flynder Å systemet i Vestjylland. Siden har de spredt sig i det vest og midtjyske og tæller i dag ca. 200 individer.

Fanget på overvågningskamera

Siden 2012 har Naturstyrelsen fået flere meldinger om, at der var aktivitet af bæver på Danmarks Naturfonds arealer ved Sønderup Å, der danner grænse mellem Rebild og Vesthimmerlands Kommuner.
Mandag kom beviset, da Karin Winther, naturvejleder i Vesthimmerland, tjekkede et vildtkamera, hun havde sat op ved åen et sted, hvor der var friske spor efter gnavende bæver i træerne.
En voksen bæver blev taget på fersk gerning i gang med at spise bark i nattens mulm og mørke.

Biolog finder bæverbo

Kameraet er nu flyttet til Vidkær Å, hvor biolog i Vesthimmerland, Mette Kjær, fandt både dæmning og bæverbo, da hun var ude og tjekke vandløbets tilstand.
Biolog Henning Fjord Aaser fra Naturstyrelsen Vestjylland siger til NORDJYSKE Medier, at bæverne i Vesthimmerland er svømmet fra Struer ud i Limfjorden og ind Nibe og Halkær Bredning.

Bævere bevæger sig hurtigt i vand, men er ganske kluntede på land. Men de har under alle omstændigheder tilbagelagt over 100 km fra det oprindelige udsætningssted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.