Av, min mund: Derfor får du blister

Er du vågnet op med en irriterende øm knop i din mund - en såkaldt blist – uden at vide hvorfor, og hvad du skal gøre ved den?
Av for dælan, de er ubehagelige, blister. Og det tager tid for dem at gå væk.
Av for dælan, de er ubehagelige, blister. Og det tager tid for dem at gå væk. Foto: SCANPIX arkiv

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

En blist er en lille, hvid og øm knop, som ind imellem kan være svær at se med det blotte øje. Den kan sidde på både tunge, læbe og tandkød og være rigtigt generende. Heldigvis forsvinder den oftest af sig selv i løbet af et par dage, men hvorfor kommer den overhovedet, og er der noget, du selv kan gøre for at forebygge? Det giver kvindesitet kk.no dig svaret på.

Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor vi får blister, og hvorfor nogle af os er mere udsatte end andre. Blister kan skyldes jern- eller B12 vitaminmangel eller være et tegn på, at du har kronisk tarmbetændelse. Men det er imidlertid mere sandsynligt, at de er kommet, pga. noget du har spist. 

40 procent af kvinder mangler jern? Får du nok: Læs mere på Søndag.dk

- De mest almindelige madvarer, der kan skabe disse problemer, er faktisk citrusfrugter og tomater. Blister heler som regel af sig selv uden behandling, men hvis du har store smerter eller ubehag, kan det være en god idé at kontakte din læge, siger læge Russell Maier, der også forklarer at stress eller virus kan have skylden for blisterne. Det skriver kk.no.

Er naturlige sødestoffer sundere end kunstige?

Blister går normalt væk efter en lille uge, men nogle gange er der flere, og nogle gange er de så store og generende, at der må behandling til. Ifølge kk.no kan du på apoteket få midler, du kan smøre på, og som er lokalbedøvende. Ellers kan din læge udskrive antibiotika eller binyrebarkhormon i svære tilfælde.

Sådan løser du tre irriterende kropsproblemer: Se hvordan på Søndag.dk

Er du jævnligt plaget af de ubehagelige bekendtskaber, så prøv at skifte din tandpasta ud. Skummemidler kan nemlig nogle gange genere din mund, så du bliver mere disponeret for blister. En tandpasta, der ikke har skummemiddel i sig er f.eks. Zendium, skriver kk.no.

Se også:

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.