Av! Derfor har du bøvl med fordøjelsen

Afføringsproblemer kan skyldes dårlige toiletvaner og en forkert kost, mener læge og sundhedsrådgiver.
Pas på maven. En dårlig fordøjelse hæmmer livskvaliteten.
Pas på maven. En dårlig fordøjelse hæmmer livskvaliteten. Foto: SCANPIX arkiv

En oppustet fornemmelse, mavesmerter, træg afføring og træthed er irriterende i sig sel, men er faktisk 'blot' symptomer - symptomer på en dårlig fordøjelse.

Det fortæller læge og rådgiver Pia Norup bag sundhedsrådgivningsfirmaet My Life.

Få 16 veje til en sundere krop på ELLE.dk

Dårlig fordøjelse rammer ikke mindst kvinder, og årsagen er forkert kost, manglende motion, for lidt vand og for meget kaffe, sukker og mælkeprodukter. Samtidig glemmer mange at reagere på kroppens signaler.

Se også:

- Det handler om at lægge livsstilen om, og ændre motionsvanerne, men også at reagere på kroppens signaler til hjernen om, at det er tid til at gå på toilettet, siger Pia Norup.

Kvinder skal reagere på afføringstrang

En tissetrang kan vi undertrykke for en stund, men den vil til sidst ende med, at blæren føles som om, den skal eksplodere.  Afføringstrangen kan ofte gå i sig selv igen, og stå på standby i dagevis.

De 9 sundeste tendenser lige nu: Læs mere på IN.dk

Især for kvinder der har travlt på jobbet, eller sidder mange timer i bil, vil det være svært at komme af med afføringen, når den melder sig.  Det gør, at fordøjelsessystemet bliver sløvt, og holder op med at sende signaler.

- Så ender det med, at når du endelig kommer på toilettet, så sidder du og presser, hvilket er skidt for hele systemet men især for bækkenbunden, siger Pia Norup.

Dårlige bakterier udvikler sig i tarmen

Fordøjelsessystemet har generelt godt af ro, regelmæssighed og rytme ifølge lægen. Derfor er det ikke sundt for systemet, når man som kvinde ikke vil af med afføringen på et offentligt toilet eller på arbejdspladsen, fordi man ønsker at være privat, og ikke vil høres af andre.

Det er vigtigt at prioritere sit ’morgentoilette’, inden man skynder sig ud af døren om morgenen.

Fødeindtaget ender nemlig med at ligge så lang tid i tarmen, at de dårlige bakterier tager overhånd, og at der drænes væske fra tarmen, så afføringen bliver hård, hvilket er skidt for hele passagen igennem systemet.

Af Juliane Olsen, IN.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.