Au pair og 3F kræver stor erstatning fra campingpar

Et campingpar på Bornholm er blevet dømt for at udnytte en au pair groft. Nu forlanger au pairen og 3F en stor erstatning. Ejer af campingplads frygter, at han må nedlægge job i kølvandet.
Filippineren Ehwan A. Pabuaya er blevet udnyttet groft af et par på Bornholm. Nu forlanger han og 3F over 700.000 kroner i erstatning.
Filippineren Ehwan A. Pabuaya er blevet udnyttet groft af et par på Bornholm. Nu forlanger han og 3F over 700.000 kroner i erstatning. Foto: Iver Houmark Andersen.

En au pair og fagforeningen 3F Bornholm forlanger nu en større sum fra parret, der driver Hasle Camping på Bornholm. 

Mere end 700.000 kroner skal parret hoste op med, fordi de ifølge 3F har udnyttet au pairen groft og overtrådt en overenskomst. 

Den 14. oktober blev parret dømt af Retten på Bornholm for åger - grov udnyttelse af andre - og for overtrædelse af Udlændingeloven.

Parret Ulla Lind Pedersen og Kim Sørensen blev hver idømt et halvt års betinget fængsel. Derudover skal de og deres firmaer betale 1,3 millioner kroner i bøde til staten. 

Oven i de 1,3 millioner kroner i bod kommer nu kravet fra 3F og deres tidligere au pair filippineren Ehwan Acuña Pabuaya. 

- Vi vil forlange et beløb, som er noget større end 671.000 kroner, fortæller Jonna Nielsen til Avisen.dk. Hun er faglig sekretær i 3F Bornholm.

De 671.000 kroner var det krav, som blev fremsat under retssagen i oktober. Et krav som dommeren henviste til et civilt søgsmål. 

- Når nu kravet bliver større, hænger det sammen med, at det under retssagen kom frem, at Ehwan havde arbejdet flere timer, end vi oprindeligt troede, forklarer Jonna Nielsen. 

Den ene af parret bag Hasle Camping, Ulla Lind Pedersen, ejer alene Rønne Rengøring. Dette firma har 3F overenskomst med. 

- Vi vil forlange en bod for overtrædelse af 3F's overenskomst samt en erstatning for alle de timer, som Ehwan har arbejdet for både Rønne Rengøring og Hasle Camping. I lange perioder arbejdede han omkring 70 timer hver uge, siger Jonna Nielsen. 

Selv om 3F ikke har overenskomst med Hasle Camping, så mener 3F, at Hasle Camping er nært forbundet med Rønne Rengøring. Rønne Rengøring ejer da også en del af Hasle Camping.

Ejer: Kan koste job

Kim Sørensen tager roligt på kravet om erstatning. 

- Jeg vil anbefale min kone at opfordre 3F til at komme med nogle beviser for, hvor meget og hvornår Ehwan har arbejdet. Jeg synes for eksempel ikke, at vi i byretten så nogen som helst beviser for, at han havde arbejdet for Rønne Rengøring. Der var en masse løse påstande.

Ifølge Bornholms Tidende kan der gå et halvt år, før sagen kommer i Arbejdsretten i København. Indtil da ser Kim Sørensen tiden an.

- Nu må vi se, hvad der sker. Hvis vi også skal betale en masse penge til 3F og Ehwan, så kan det i værste fald betyde, at vi må dreje nøglen om. Alt i alt kan det koste 12-14 arbejdspladser.

Kim Sørensen fortæller, at sagen mod konen og ham har haft ”store personlige omkostninger”. Men der er dog en ting, som glæder ham:

- Her i Hasle får vi meget stor opbakning fra folk. Alle dem, der ved, hvad Ehwan har lavet og ikke lavet, bakker os op.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.