Athen opgiver retssag om bortførte skulpturer

Grækenland opgiver retssag mod Storbritannien om bortførte skulpturer fra Parthenon i Athen.
Grækenland opgiver at føre et retssag mod Storbritannien om de bortførte græske skulpturer.
Grækenland opgiver at føre et retssag mod Storbritannien om de bortførte græske skulpturer. Foto: British museum/AP

Grækenland har uventet meddelt, at det ikke vil forsøge at få løst en årtier lang strid med British Museum om Parthenon-skulpturer fra antikken.

- Det er ikke muligt at få løst denne strid i en retssal, og desuden er udfaldet af en sag ved en international domstol usikker, siger den græske kulturminister, Nikos Xydakis, til græsk tv ifølge BBC.

Athen vil i stedet forsøge sig med en "diplomatisk" og "politisk" tilgang til problemet, siger Xydakis, som mener, at stemningen omkring sagen er ved at vende til grækernes fordel.

Parthenon-skulpturerne er del af en samling, der populært er kendt som "Elgin Marbles", hvilket henviser til den britiske ambassadør i Det Osmanniske Rige i 1780'erne, lord Elgin.

Skulpturerne og statuerne stammer fra templet Parthenon på Akropolis i Grækenland, lord Elgin erhvervede sig dem i Athen og solgte dem til British Museum i London, hvor de har været siden 1817.

Sagføreren Amal Clooney havde opfordret Grækenland til at gå til Den Internationale Straffedomstol med sagen.

Grækerne insisterer på, at skulpturerne blev fjernet illegalt og har ført en opsigtvækkende kampagne mod London i de senere år.

Skulpturer, statuer og bygningsfragmenter fra Parthenon er spredt blandt mange museer i Europa, men langt den største samling er i British Museum.

Den blev hjemført af lord Elgins agenter i 1800-1801 med tilladelse fra den tyrkiske sultan. Det blev allerede kritiseret dengang af blandt andre lord Byron.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.