Asylcenter-leder: "Der er intet håb - de er tvunget til flugt"

På Asylcenteret i Brovst modtager de mange flygtninge fra Syrien. Mennesker der er fordrevet og ikke kan blive i deres hjemland.
Rikke Ørnberg er leder af asylcenteret i Brovst i Jylland. Omkring 200 asylansøgere er tilknyttet centeret
Rikke Ørnberg er leder af asylcenteret i Brovst i Jylland. Omkring 200 asylansøgere er tilknyttet centeret arkiv

- De kommer, fordi de er fordrevet fra deres hjemland. De er på flugt og har ikke mulighed for at blive der, hvor de kom fra.

Rikke Ørnberg er leder af asylcenteret i Brovst i Jylland. Omkring 200 asylansøgere er tilknyttet centeret, og de er fordelt på de forskellige annekser, der hører til centeret. Her er både familie og enlige, der alle går i skole, imens de venter. De fleste af dem kommer fra det krigshærgede Syrien.

- De har et ønske om at skabe et bedre og mere trygt liv for deres familie, og de har hørt, at der er trygt i Danmark. De håber, at de kan vende tilbage til deres hjemland en dag. Men på nuværende tidspunkt er der ikke en fremtid i deres eget land. Måske er der på sigt, men det ved vi jo ikke, fortæller hun.

Valgkampens hovedpersoner

Det er netop disse mennesker, der i øjeblikket har fået tildelt en hovedrolle i valgkampen.
Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har udråbt asylsøgerne som et af de helt store problemer i dansk økonomi. Også Socialdemokraterne, der allerede har indført en stramning på området, erklærer sig klar til at se på yderligere stramninger.

Udlændingestyrelsen har opgjort, at der i 2014 kom 14.815 asylansøgere til Danmark. Af dem fik 10.113 personer et længere ophold i Danmark, mens deres sag behandles.

Spørgsmålet om, hvad de erklærede besparelser og stramninger vil betyde for de fordrevne i Brovst, kan Rikke Ørnberg ikke udtale sig om.

- Vi kender ikke de konkrete spareplaner og stramninger. Derfor kan vi intet sige om, hvad det betyder. Vi kan blot konstatere, at de folk, der er her på asylcenteret kan ikke blive i deres hjemland. De kommer fordi de er forfulgte, siger Rikke Ørnberg.

Tvunget til at flygte

Om tilstrømningen af asylsøgere er afhængig størrelsen på den ydelse, de kan få i Danmark, hvis de får asyl, kan hun heller ikke udtale sig om. Men hun fortæller, at det særligt er mennesker fra det krigshærgede Syrien, der lige nu har søgt ly under dansk tag. De flygter, fordi de er nødt til det.

- De kan ikke blive i hjemlandet. Der er intet håb lige nu, så de er tvunget til at flygte, siger Rikke Ørnberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.