Asger Aamund: Jeg ville selv tage job i Føtex

Ledige på kontanthjælp har pligt til at sige ja til hvilket som helst job, de bliver tilbudt. Det fastslår erhvervsmanden Asger Aamund.
Den succesfulde erhvervsmand Asger Aamund er ikke for fin til selv at tage job i Føtex, hvis han var ledig og pengeløs, fortæller han. 
Den succesfulde erhvervsmand Asger Aamund er ikke for fin til selv at tage job i Føtex, hvis han var ledig og pengeløs, fortæller han.  Foto: Scanpix/Arkiv

Er du ledig og lever på offentlig forsørgelse, kan du ikke tillade dig at sige nej til et arbejdet.

Også selvom du føler dig overkvalificeret til jobbet. Det mener erhvervsmanden Asger Aamund, der lige nu er aktuel med DR-programmet 'Asger og de nye danskere'.

I programmet agerer han en slags mentor, der forsøger at få seks ledige nydanskere i arbejde. 

- Man må tage det arbejde, der er. Også selvom man har en høj uddannelse, og jobbet er i frugt og grønt-afdelingen, siger han til Avisen.dk. 

Jobcentre er for bløde

I det tredje afsnit, der blev sendt mandag aften, sendte Aamund deltagerne i arbejdsprøvning i Føtex for at teste deres arbejdsmoral. Men flere af deltagere følte sig overkvalificeret til arbejdet i et supermarked. 

Men er man på kontanthjælp, er der ikke plads til at være kræsen, forklarer Asger Aamund. Han mener, at jobcentrene er for bløde over for de arbejdsløse.

- Jobcentrene orker ikke, at folk råber og skaber sig over job, de ikke vil ud i. Derfor er det nemmere for jobcentrene at hive det store check-hæfte frem, siger han. 

Asger Aamund mener blandt andet, at for mange indvandrekvinder er uden for arbejdsmarkedet, fordi de er vant til at få kontanthjælp uden at skulle arbejde. 

Kulturforskel

I 2013 lavede Asger Aamund et lignende program, 'Asger og de langtidsledige', hvor arbejdsløse danskere blev pisket i arbejdsprøvning af erhvervsmanden. 

Og selvom arbejdsmoralen hos de ledige etniske danskere og de ledige ny-danskere ligger på samme niveau, så er der alligevel en kulturforskel, når det kommer til at tage arbejde, mener Asger Aamund. 

- Folk fra Mellemøsten med en højere uddannelse vil meget nødigt lave noget, der er under deres niveau. I Danmark kan direktøren sagtens hjælpe til på gulvet, hvis der er behov for det, siger han. 

Ja til job i Føtex

Asger Aamund fortæller, hvordan han selv - som direktør i et transportfirma - har hjulpet til med at slikke frimærker, da en større mængde breve skulle sendes ud. 

Og selvom den erfarne erhvervsmand må siges at have kvalifikationerne i orden, ville han ikke være bleg for at tage arbejde under hans niveau, hvis det var nødvendigt. 

Hvis du ikke havde nogen penge og var arbejdsløs, ville du så tage et job i Føtex? 

- Ja. Selvfølgelig ville jeg det. Er man uden arbejde og på offentlig forsørgelse, så har man pligt til at tage, hvad der bliver tilbudt, slår Asger Aamund endnu engang fast. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.