Argentinas grinende torturgeneral idømt ny livstidsdom

Luciano Menendez med tilnavnet "hyænen" blev torsdag dømt for blandt andet 52 drab under Den Beskidte Krig.
Her ses Luciano Menendez under en tidligere retssag i 2012. Arkiv.
Her ses Luciano Menendez under en tidligere retssag i 2012. Arkiv. Foto: Natacha Pisarenko/AP

En domstol i Argentina har torsdag idømt 28 personer livstidsdomme for tortur og drab under militærregimet i landet fra 1976-83.

Blandt de dømte er den tidligere general Luciano Menendez med tilnavnet "hyænen". Han fik tilnavnet, fordi han angiveligt grinede, mens indsatte i det hemmelige fængsel La Perla blev torteret.

89-årige Menendez afsoner i forvejen 11 livstidsdomme for sin rolle under Den Beskidte Krig, som perioden under militærdiktaturet blev kaldt.

I torsdagens retssag blev han dømt for 52 drab, 260 kidnapninger, 656 tilfælde af tortur og for 82 tilfælde, hvor fanger er forsvundet.

Luciano Menendez viste ifølge nyhedsbureauet AFP ingen tegn på anger, da han blev dømt. Der var ifølge ham "ingen undertrykkelse" i La Perla.

Det skønnes, at op mod 30.000 mennesker blev dræbt i perioden. Militærjuntaen opfandt selv betegnelsen Guerra Sucia - Den Beskidte Krig - og sagde, at den var nødvendig for at opretholde ro og orden.

To af landets tidligere diktatorer blev i 2012 tildelt hårde fængselsstraffe for deres medvirken i bortførelsen af nyfødte børn fra venstrefløjsaktivister under diktaturstyret fra 1976 til 1983.

Blandt dem var Jorge Videla, regimets sidste diktator, der blev idømt 50 års fængsel. Han døde året efter.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.