Arbejdstilsynet: Om et år er nødhjælpen sluppet op

Arbejdstilsynet slipper i denne omgang for at skulle fyre 120 medarbejdere. Men truslen dukker op næste år igen.
Copenhagen Metro Team har indkasseret et væld af røde smiley'er fra Arbejdstilsynet, der skal holde øje med arbejdsmiljøet. Tilsynet frygtede at skulle fyre 120 medarbejdere, men er i første omgang reddet. Den nye finanslovsaftale sikrer levedygtigheden af Arbejdstilsynet et år mere.
Copenhagen Metro Team har indkasseret et væld af røde smiley'er fra Arbejdstilsynet, der skal holde øje med arbejdsmiljøet. Tilsynet frygtede at skulle fyre 120 medarbejdere, men er i første omgang reddet. Den nye finanslovsaftale sikrer levedygtigheden af Arbejdstilsynet et år mere. Scanpix, arkiv

Venstrefløjen og de faglige organisationer glæder sig over, at finanslovsaftalen forhindrer den helt store åreladning af Arbejdstilsynet.

Havde Enhedslisten og SF ikke presset på og sikret 77 millioner kroner til tilsynet i 2016, skulle det næste år i gang med at afskedige 120 ansatte.

Men løsningen er midlertidig og glæden afdæmpet. For pengene til at opretholde Arbejdstilsynets nuværende tilsynsindsats er hentet i Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse og sikrer kun tilsynets økonomi ét år frem. Og til næste år kan kunststykket ikke gentages, for da vil fondens penge være opbrugt.

Et stort spørgsmålstegn

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, havde gerne set en mere permanent løsning på finansieringen af Arbejdstilsynet. Men han må konstatere, at den foreliggende aftale var dét, venstrefløjen kunne komme igennem med.

"Vi har sikret Arbejdstilsynets økonomi for 2016, men fra 2017 er den et stort spørgsmålstegn. For når vi har brugt de 77 millioner til Arbejdstilsynet og yderligere 120 millioner til særlige arbejdsmiljøindsatser i løbet af de næste fire år, som vi skal aftale nærmere i januar, er fonden tømt for midler," siger han.

Fagbevægelsen vil presse på

Lizette Risgaard, næstformand i LO, vil presse på over for beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) for at få en permament løsning på finansieringen af Arbejdstilsynet, så det ikke igen kastes ud i den usikkerhed, der har været op til årets finanslovsforhandlinger.

"Umiddelbart er det glædeligt, at politikerne har lyttet til, hvad vi har sagt, og i hvert fald ikke i denne omgang svækker indsatsen for et godt arbejdsmiljø. Men det ville være rigtig, rigtig godt med en varig løsning, så Arbejdstilsynets ansatte ikke hvert år skal være nervøse for, at bevillingerne er væk. Det skaber utryghed og svækker indsatsen i systemet," siger hun.

Havde været en katastrofe

Inger Bolwinkel, forbundssekretær i forbundet FOA, er også tilfreds med, at det i denne omgang lykkedes at opretholde Arbejdstilsynets nuværende styrke. Men hun kunne godt tænke sig endnu flere midler til tilsynet, hvis hendes medlemmer inden for dag- og døgninstitutioner, hjemmepleje og rengøring skal sikres ordentlige arbejdsforhold.

"Vi er i første omgang tilfredse med det her. Hvis Arbejdstilsynet var blevet beskåret, havde det været en katastrofe i forhold til de 2020-mål, der er sat for arbejdsmiljøet. Men vi vil presse på for at opnå en permanent sikring af fremtidens arbejdspladser. Og fremadrettet har vi måske brug for flere midler til de brancherettede indsatser, som vi kan se er dem, der virker," siger hun.

Her må ikke spares

SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, mener ikke, der er nogen vej uden om at tage de nødvendige penge til Arbejdstilsynet på den normale finanslov næste år.

"Det er ikke et område, der kan være tale om at spare på. Det vil kun skabe en ond cirkel, hvor arbejdsgiverne oplever svækket kontrol og derfor føler, de har frit spil. Det var vigtigt for SF, at det ikke skete," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.